Negi plantari în talpă: de ce apar, cum pot fi trataţi şi preveniţi

Negi plantari în talpă: de ce apar, cum pot fi trataţi şi preveniţi
Sursa foto: 123rf.com

Negii plantari poartă şi denumirea de veruci, fiind des localizaţi la nivelul tălpii. Principala cauză a acestor negi este infecţia cu virusul papilloma uman, în special cu tipurile 1,2, 4, 60 şi 63. Acest virus se dezvoltă în  medii umede şi călduroase, cum sunt piscinele, saunele sau vestiarele, iar transmiterea se realizează prin contact direct cu suprafaţa infestată, printr-o mică rană a pielii.

Aşadar, dacă la nivelul tălpilor există mici tăieturi, răni sau zgârieturi, este foarte posibil să contractaţi acest virus, mai ales dacă zona nu este igienizată corespunzător.

Chiar dacă nu este o afecţiune gravă, negii plantari în talpă pot fi extrem de dureroşi şi provoacă disconfort la mers sau la statul în picioare. Din fericire, această problemă poate fi rezolvată cu remedii naturale sau, dacă acestea nu funcţionează, cu diverse tratamente medicale.

Simptome

Principalul simptom al negilor plantari este durerea sau sensibilitatea la atingere într-o anumită zonă a tălpii, de regulă la nivelul degetelor sau călcâielor. Pe măsură ce se dezvoltă, negii plantari au aspectul unor excrescenţe de culoare maroniu închis, cu o zonă adâncită în mijlocul lor, putând forma pe deasupra o crustă sau un punct negru în mijloc. Sub aceste excrescenţe se formează un strat dur de piele numit calus, care poate avea aspectul unei bătături.

Din cauza durerii pe care o cauzează, negii plantari pot duce la modificarea mersului normal sau a posturii corporale, iar aceste schimbări, la rândul lor, pot determina apariţia unor simptome precum durerile musculare sau articulare.

Negi plantari: cauze

Infecţia cu virusul papilloma uman este principala cauză a apariţiei negilor plantari. Această infecţie se poate transmite prin contactul direct al pielii cu mediile calde şi umede, unde acest virus prosperă. Pentru a fi contractat, virusul are nevoie de un punct de intrare, care poate fi reprezentat de anumite fisuri, răni, zgârieturi, tăieturi la nivelul pielii. De aceea, se recomandă purtarea de şlapi la plajă, la piscină, la duşurile comune sau la vestiare, unde mediul este umed şi cald, propice dezvoltării acestui virus.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, diabeticii, bolnavii cronici, copiii, adolescenţii şi cei care au mai avut în trecut veruci plantare sunt categorii mai vulnerabile la apariţia sau reapariţia negilor plantari.

Diagnostic

Diagnosticul de negi plantari se stabileşte destul de uşor, pe baza examinării leziunii sau a bipsiei dintr-o mostră de ţesut. Este foarte important să vă adresaţi medicului dermatolog dacă:

  • Negii plantari provoacă durere intensă, sângerează îşi modifică aspectul ori culoarea
  • Suferiţi de diabet zaharat sau altă boală cronică – în acest caz, negii plantari sunt mai greu de tratat şi există riscul de complicaţii
  • Disconfortul cauzat de negii plantari vă afectează activităţile zilnice

Pe baza simptomelor şi a rezultatelor analizelor, medicul va şti să recomande cel mai eficient tratament pentru negii plantari.

Negi plantari: tratament

În unele situaţii, negii plantari nu necesită niciun fel de tratament, putând să dispară de la sine. Alteori este nevoie de măsuri, care pot consta fie în remedii naturale, fie în folosirea unor unguente sau anumite proceduri medicale.

Dintre metodele de tratament al negilor plantari amintim:

  • Aplicarea unor creme sau soluţii pe bază de acid salicilic pe zona cu probleme, substanţă care „arde” negul plantar (peeling chimic)
  • Îngheţarea negului plantar prin folosirea de azot lichid (crioterapie)
  • Excizia chirurgicală a negilor plantari
  • Laserterapia – această metodă constă în arderea vaselor de sânge care alimentează negii plantari
  • Aplicarea unor unguente sau soluţii cu zinc ori cu nitrat de argint direct pe neg
  • Aplicarea de ulei esenţial de usturoi pe neg (dar numai după sfătuirea cu medicul dermatolog)

Negi plantari: prevenţie

Chiar dacă vă încadraţi în categoria persoanelor la risc, puteţi evita apariţia negilor plantari urmând câteva sfaturi simple:

  • Nu mergeţi desculţi la piscină, vestiare, duşuri
  • Schimbaţi-vă zilnic sau de câte ori este nevoie şosetele
  • Menţineţi o igienă riguroasă a picioarelor, în special la nivelul călcâielor şi între degetele de la picioare
  • Evitaţi încălţămintea strâmtă sau incomodă, care poate duce la apariţia unor răni sau bătături

Vaccinarea împotriva HPV, importantă și în prevenția negilor plantari

Apariția negilor plantari poate fi prevenită și prin vaccinarea împotriva HPV, virusul responsabil pentru apariția negilor, dar și a unor forme de cancere genitale. La ora actuală, medicii recomandă vaccinarea fetelor și băieților înaintea începerii vieții sexuale, pentru maximum de eficacitate. Însă vaccinul poate fi făcut și la vârstă adultă. Pe lângă beneficiile sale împotriva apariției negilor, vaccinul anti HPV este singura soluție de prevenție eficace a apatiției cancerului de col uterin, dar și a altor forme de cancer precum cel penian sau oral.

Surse: healthline.com,

www.aad.org

Articol revizuit în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal