Tot ce trebuie să ştii despre Rinoplastie!

Imperfecţiunile trupului nu mai reprezintă de mult o problemă iremediabilă. Printre multe alte opţiuni de remodelare a formelor corpului, rinoplastia se face remarcată ca fiind una dintre cele mai comune proceduri estetice din ziua de azi.
  • Publicat:
Tot ce trebuie să ştii despre Rinoplastie!

Imperfecţiunile trupului nu mai reprezintă de mult o problemă iremediabilă.

Printre multe alte opţiuni de remodelare a formelor corpului, rinoplastia se face remarcată ca fiind una dintre cele mai comune proceduri estetice din ziua de azi.

Aspectul nasului influenţează întreaga fizionomie a feţei, motiv pentru care disproporţionalitatea, defectele nazale sau problemele respiratorii cronice sunt insuficienţe ce trebuie corectate, iar cel mai rapid şi eficient mod de a salva situaţia este rinoplastia.

Acest tip de intervenţie se face doar după vârsta de 16 ani, întrucât până atunci nasul trebuie să-şi fi încheiat procesul de dezvoltare. Cu două săptămâni înainte de operaţie, administrarea aspirinei sau a medicamentelor ce o conţin este interzisă, iar apariţia unei răceli sau a unei infecţii de orice fel va duce la amânarea intervenţiei ”, suţine chirurgul estetician, Călin Doboş.

Pacientul trebuie să fie complet şi corect informat înainte de a face o rinoplastie!

Temerile, problemele sau curiozităţile sunt fireşti şi cel mai adesea îşi găsesc soluţii în discuţiile avute în prealabil cu medicul chirurg. Medicul chirurg estetician Călin Dobos iţi spune tot ce trebuie să ştii despre rinoplastie.

Cine este eligibil pentru rinoplastie?

Fie că vrei să corectezi un defect din naştere, o problemă medicală, un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proporţiilor care să te satisfacă. Este foarte important, însă, următorul aspect: te poţi aştepta să ai un nas mai frumos, mai bine proporţionat raportat la dimensiunile feţei, dar aspectele legate de viaţa personală sunt o altă problemă.

Nasul inestetic poate fi cauzat de: cocoaşă (mai mare sau mai discretă), vârful lung (căzut) şi/sau gros sau ascuţit, columela (partea inferioară dintre nări) să fie prea căzută sau prea sus, nasul să plece fie prea din frunte, fie cu o scobitură nefiresc de adâncă între rădăcina lui şi frunte, nările prea mari sau deviat lateral.

În România există condiţii la fel de bune ca în alte ţări ?

Rata de succes a operaţiilor de rinoplastie în România este la fel de mare ca cea din alte ţări. Pacienţii pot alege clinici sau spitale private, dotate cu aparatură de ultimă oră şi condiţii de spitalizare excelente, pentru preţuri mai mici decât cele din străinătate.

Avantajele de care beneficiază pacienţii care se operează în România sunt: scutirea cheltuielilor de transport într-o ţară străină (de cele mai multe ori considerabile), mâncare, cazare si revenirile la controale – acestea pot dubla preţul initial.

Mai mult, în România vor exista fără îndoială apropiaţi care să ajute cu recuperarea în primele zile după operaţie.

Care este diferenţa dintre rinoplastia deschisă şi cea închisă?

Rinoplastia deschisă constă în crearea unor mici incizii în interiorul fiecărei nări, care vor fi unite la nivelul columelei. Prin acestea medicul chirurg poate ridica pielea de pe oasele şi cartilajele nasului pentru a examina clar structura acestuia şi pentru a corecta imperfecţiunile formei sau structurii nazale. În funcţie de complexitatea operaţiei, aceasta durează între 1 si 2 ore, timp în care pacientul va fi adormit in anestezie generală. Este singurul mod in care vârful nasului poate fi remodelat, şi în corectarea devierilor laterale; de asemenea se practică şi în micşorarea nasului sau în rinocorecţii secundare. Bine executată oferă cele mai spectaculoase rezultate, un vârf de nas bine definit, subţiat, un rezultat rafinat.

Rinoplastia închisă diferă faţă de cea deschisă prin prin faptul că oferă un acces limitat la vârful nasului şi sept şi presupune incizie doar în interiorul nărilor, fără ca acestea să fie unite, prin care se accesează restul nasului. Rinoplastia închisă este recomandată rar, în modificari minore.

Cum ne pregătim de operaţia de rinoplastie?

Desigur, fiecare pacient va primi indicaţiile medicului în funcţie şi de starea sa de sănătate. Este foarte probabil, însă, ca medicul să ceară pacientului să renunţe la fumat, deoarece poate încetini recuperarea şi provoca infecţii, sa nu ia aspirina 2 saptamani inainte de interventie, sa evite raceala inainte de interventie.

De asemenea, cu cel puţin 6 ore înainte de operaţie, pacientul nu trebuie să mănâce şi să bea nimic.

În majoritatea cazurilor, rinoplastie este efectuată sub anestezie generală. După operaţie este foarte probabil o noapte de spitalizare, pentru supraveghere şi schimbarea pansamentelor.

Ce se întâmplă după operaţie ?

Până la trecerea efectelor anestezicului, este necesară odihna. După aceea, se administreaza calmante, fluidificante. Se va simţi o senzaţie de tensiune în oasele feţei, similară stării de răceala, însă se atenuează în câteva ore. O zi sau mai multe vei avea în fiecare nară un pansament şi timp de 7-8 zile un pansament extern, pe nas.

E bine să aveţi pe cineva, o persoană apropiată care să va ajute în primele 24 de ore după operaţie şi să va ducă acasă de la spital.

Pot purta ochelari după operaţia de rinoplastie?

Dacă ochelarii sunt grei pot apărea modificări inestetice în aspectul nasului. În acest caz, este de preferat să se aştepte în jur de 30 de zile după operaţie.

Care sunt complicaţiile ce pot apărea în timpul operaţiei?

Spre deosebire de alte intervenţii chirurgicale, în cazul rinoplastiei riscurile sunt minime. În timpul intervenţiei pot apărea eventual sângerare cauzată de timpul de sângerare crescut, de dereglarea factorilor de coagulare sau de traumatismul postoperator. Infecţiile sunt de regulă evitate prin administrarea de antibiotice, iar tumefacţia şi echimozele fac parte din recuperarea firească şi nu trebuie considerate a fi complicaţii.

Pot apărea riscuri postoperatorii?

Riscul deformării tardive a nasului apare rar, în cazul rinoplastiilor prea agresive unde suportul nazal a suferit intervenţii puternice. De asemenea, utilizarea excesivă a grefelor de cartilaj ce au tendinţa de a deveni vizibile sub pielea nasului. În urma unei rinoplastii executate corect, nasul trebuie să aibă o formă perfect stabilă care se va încadra în restul organismului şi care va evolua de-a lungul anilor odată cu întregul corp.

Cicatricile, neregularităţile de la nivelul dorsului nazal, coborârea vârfului nasului, sinechiile  sau paresteziile şi hipoestezia (tulburări de sensibilitate care dispar după câteva luni) sunt efecte ce pot fi evitate prin menajarea zonei un timp cât mai îndelungat după intervenţie şi prin respectarea regulilor postoperatorii  indicate de medicul chirurg.

Care este costul unei rinoplastii?

Costul variază între 1800 – 2200 euro, incluzand controale şi internare de o zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân