Matcha, pudra verde intens folosită de secole în ceremoniile tradiționale japoneze, a devenit în ultimii ani o adevărată vedetă a industriei de wellness.
Ceaiul, obținut prin măcinarea frunzelor de ceai verde cultivate la umbră, este lăudat nu doar pentru aroma sa unică, ci și pentru beneficiile potențiale asupra sănătății. Acum, un medic format la Harvard susține că această băutură ar putea avea și un rol important în prevenirea cancerului.
Dr. Sauarbh Sethi, gastroenterolog pregătit la Harvard și stabilit în San Francisco, afirmă că matcha este o sursă concentrată de antioxidanți puternici, în special catechine, cu efecte antiinflamatoare și anticancerigene. Potrivit lui, consumul regulat de matcha ar putea ajuta la protejarea celulelor împotriva degradării și chiar la inhibarea creșterii tumorale.
„Este o băutură cu un impact real asupra sănătății. Catechinele, în special EGCG (epigallocatechin gallate), au efecte demonstrate în laborator asupra celulelor canceroase”, a declarat dr. Sethi pentru Daily Mail.
Un studiu realizat la Universitatea din Salford (Marea Britanie) a arătat că matcha „poate inhiba dezvoltarea celulelor stem canceroase în cancerul de sân”. Mai mult, cercetătorii au observat că matcha ar putea spori eficiența chimioterapiei, ajutând la depășirea rezistenței celulelor canceroase la tratament.
Un alt studiu, efectuat în Singapore în 2014, a combinat EGCG – principalul antioxidant din matcha – cu o proteină anticancer (Herceptin) și a constatat că mixul era mai eficient în țintirea tumorilor și reducerea creșterii lor la șoareci.
Pe lângă potențialul anticancerigen, matcha se remarcă prin multiple beneficii pentru sănătate, de la susținerea funcțiilor cognitive și a inimii, până la reducerea simptomelor depresive și oferirea unui plus de energie stabilă, datorită combinației echilibrate de cofeină și L-teanină.
Deși cercetările sunt promițătoare, specialiștii avertizează că este prematur să considerăm matcha un tratament sau o metodă sigură de prevenție împotriva cancerului.
Dr. Suneel Kamath, oncolog la Cleveland Clinic, spune că mai sunt necesare studii clinice riguroase pentru a confirma aceste efecte asupra oamenilor:
„Până nu avem dovezi solide, nu putem recomanda consumul de matcha ca terapie.”
O analiză amplă realizată de baza de date Cochrane, care a revizuit 50 de studii despre ceaiul verde și prevenția cancerului, a concluzionat că dovezile sunt contradictorii și, în multe cazuri, de calitate scăzută.
În România, matcha a devenit tot mai prezentă în meniurile cafenelelor, în magazinele naturiste și în rutina zilnică a celor pasionați de stil de viață sănătos. Poate fi consumată ca ceai, în latte-uri, smoothie-uri sau chiar în deserturi.
Dacă vrei să o încerci, optează pentru pudră matcha organică, de calitate ceremonială, care are cel mai înalt conținut de antioxidanți.
Citește și: De ce toată lumea bea matcha? Ce se ascunde în spatele băuturii tot mai celebre
FOTO: Shutterstock