Sucul de portocale și efectul asupra genelor imunitare! Unde poate duce consumul regulat al acestei băuturi

Consumul regulat poate reduce inflamația și îmbunătăți funcția vaselor sanguine!
  • Publicat:
Sucul de portocale și efectul asupra genelor imunitare! Unde poate duce consumul regulat al acestei băuturi
Sucul de portocale și efectul asupra genelor imunitare! Unde poate duce consumul regulat al acestei băuturi

Un nou studiu arată că sucul de portocale poate influența mii de gene în celulele imunitare. Cercetătorii brazilieni au descoperit că consumul zilnic de suc de portocale timp de două luni poate modifica activitatea genelor implicate în inflamație și metabolism.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, a stârnit entuziasmul multor persoane. Potrivit Daily Mirror, consumul zilnic a două cești de suc de portocale 100% natural timp de două luni a modificat activitatea a mii de gene în celulele imunitare.

Cercetarea, publicată în Molecular Nutrition & Food Research, sugerează că aceste schimbări ar putea duce la reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și răspunsuri metabolice mai bune la unele persoane.

Multe dintre genele a căror activitate s-a modificat sunt implicate în inflamație, reglarea tensiunii arteriale și metabolismul zahărului/grăsimilor.

Efecte asupra genelor

În special, genele legate de inflamație (de exemplu, IL6, IL1B, NLRP3) și de reglarea sodiului în rinichi (de exemplu, SGK1) au fost mai puțin active după consumul regulat de suc de portocale. Aceste efecte pot proveni parțial din compușii bioactivi din portocale, nu doar din vitamina C – în special flavonoizii (cum ar fi hesperidina), cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii.

Limitări ale studiului

Deși rezultatele sunt promițătoare, există limitări ale studiului din 2025. Acesta a implicat doar 20 de adulți sănătoși – un eșantion mic – și nu a inclus un grup de control cu o băutură placebo, ceea ce limitează cât de sigur putem afirma cauzalitatea.

Studii anterioare bine controlate cu suc de portocale sau hesperidină la voluntari sănătoși nu au găsit modificări semnificative în multe funcții ale celulelor imunitare după consumul zilnic de suc.

O analiză și meta-analiză din 2021 a studiilor privind sucul de portocale 100% a concluzionat că, deși sucul de portocale poate modula markerii de stres oxidativ și inflamație, dovezile pentru efecte mai ample de «stimulare imunitară» rămân limitate.

Efectele benefice pot depinde în mare măsură de factori individuali, cum ar fi greutatea corporală și sănătatea metabolică. Este important de menționat că consumul de suc de portocale înseamnă și ingerarea unei cantități considerabile de zaharuri naturale, ceea ce poate avea dezavantaje, în special pentru persoanele cu afecțiuni metabolice. Prin urmare, «mai mult nu înseamnă neapărat mai bine» în acest caz.

Foto: arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult