Speciile de pește care ar trebui evitate total. Au un conținut ridicat de mercur! Lista completă

  • Publicat:
Speciile de pește care ar trebui evitate total. Au un conținut ridicat de mercur! Lista completă

Consumul de pește este recunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății, datorită conținutului ridicat de Omega-3, vitamine și grăsimi sănătoase.

Totuși, nu toate speciile sunt la fel de valoroase din punct de vedere nutrițional sau sustenabile pentru mediu, avertizează bucătarul-șef canadian Fred Decker, într-o analiză publicată de tastingtable.com.

Specii de pește de evitat și alternative sănătoase în schimbul acestora

Decker, provenit dintr-o familie cu tradiție în pescuit, explică ce specii de pește a exclus din bucătăria sa și care sunt alegerile mai sănătoase și responsabile.

Printre peștii pe care recomandă să fie evitați se numără somonul roz și Keta, considerați mai slabi calitativ, cu o carne fadă și predispusă la a fi prea gătită. În locul acestora, recomandă somonul Sockeye sau King, preferabil sălbatic.

„În calitate de bucătar-șef format pe Coasta de Est a Canadei, axată pe fructele de mare (și descendent al unui lung neam de pescari), mi-am petrecut o mare parte din viață gătind pește și, de asemenea, scriind, cercetând și gândindu-mă la modul în care acesta este crescut și recoltat. Acest lucru înseamnă că am exclus cu reticență o mulțime de tipuri de pește ieftine și atractive pentru unul sau altul dintre motivele prezentate mai sus”, a explicat Fred Decker.

Citește și: Tipul de somon periculos pentru sănătate. Care e mai indicat: somonul sălbatic sau cel de crescătorie?

Conservele de ton necertificate sunt un alt pericol, din cauza conținutului de mercur și impactului asupra ecosistemului. Sunt preferabile speciile mai mici, precum tonul skipjack, cu certificare MSC.

Codul de Atlantic, intens pescuit și cu populații în declin, ar trebui înlocuit cu codul de Pacific, eglefin sau mihalț. În ceea ce privește pangasiusul și swai, aceștia sunt crescuți în condiții industriale, adesea nesigure, în Asia. Ca alternativă, este recomandat peștele-pisică albastru din SUA, provenit din pescuit responsabil.

Tilapia necertificată, în special din China, este un alt pește controversat, cu un conținut scăzut de Omega-3 și probleme de igienă în fermele de creștere. Variantele certificate din Columbia sau Indonezia sunt opțiuni mai bune.

Chiar și unele soiuri de somon de crescătorie, precum cel Coho din Chile, pot fi problematice din cauza impactului ecologic, iar alternative mai sigure sunt somonul Atlantic certificat sau Coho sălbatic pescuit sustenabil.

În plus, Decker avertizează asupra altor specii precum Orange Roughy, un pește cu o durată lungă de viață și greu de regenerat, Tilefish, cunoscut pentru conținutul ridicat de mercur, și Winter Skate, o captură accidentală care pune în pericol echilibrul ecosistemelor marine.

Recomandările bucătarului vin într-un moment în care consumatorii sunt tot mai atenți la originea alimentelor și impactul lor asupra sănătății și mediului.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult