Conservele sunt practice, au termen de valabilitate îndelungat și, de cele mai multe ori, sunt mai accesibile ca preț decât variantele proaspete. Iată câteva situații în care conținutul unei conserve poate deveni periculos.
Într-un material recent postat pe TikTok, un medic a explicat ce trebuie verificat atunci când observăm conserve deteriorate:
Dacă îndoiturile sunt pe laterale, dar nu ating cusătura verticală a conservei, conținutul este de regulă sigur. Totuși, eticheta poate ascunde astfel de zone, așa că este recomandată verificarea atentă.
Dacă îndoiturile formează muchii ascuțite sau afectează cusătura, există riscul apariției unor microperforații care compromit produsul. În acest caz, conserva trebuie aruncată. Îndoiturile la nivelul marginii superioare sau inferioare fac produsul nesigur, deoarece aceste zone sunt esențiale pentru a fi etanșe.
Citește și: Pericolul din conservele de carne. Aviz cardiacilor și celor cu ficat gras!
Conservele vizibil „strivite” sau umflate sunt un semn clar că nu mai pot fi consumate. În special umflarea poate indica dezvoltarea bacteriilor periculoase, cum este Clostridium botulinum, responsabil de botulism, o intoxicație rară, dar gravă.
Vezi această postare pe Instagram
Mesajul final al medicului este simplu: nu orice cutie lovită trebuie aruncată, dar precauția este esențială.
„Dacă nu ești sigur, mai bine renunți la produs decât să îți asumi riscuri pentru sănătate”, subliniază Dr. Rajan.
Foto: shutterstock