Intoleranța la lactoză este o afecțiune frecventă, care apare atunci când organismul nu produce suficientă lactază, enzima responsabilă pentru digestia lactozei – zahărul natural din lapte și produsele lactate. Când lactoza nu este digerată corect, apar o serie de simptome digestive neplăcute, uneori confundate cu alte probleme intestinale.
Dacă te simți umflat și inconfortabil la scurt timp după ce bei lapte sau mănânci iaurt, brânză, înghețată etc., este posibil ca lactoza să nu fie digerată corect în intestin.
Gazele intestinale abundente sunt un semn clar că bacteriile din colon fermentează lactoza nedigerată. Acest fenomen apare la câteva ore după consumul de produse lactate.
Durerea sau senzația de „gâlgâit” în burtă este frecventă în intoleranța la lactoză. Disconfortul poate varia de la ușor la sever, în funcție de cantitatea de lactoză consumată.
Lactoza nedigerată atrage apă în intestin, ceea ce poate duce la scaune apoase sau frecvente, uneori însoțite de urgență intestinală.
Deși mai rar, unele persoane experimentează senzație de greață imediat după consumul de lactate, în special dacă au mâncat pe stomacul gol.
În unele cazuri, intoleranța la lactoză poate da și simptome extra-digestive, precum oboseală inexplicabilă sau dificultăți de concentrare, mai ales dacă disconfortul digestiv este frecvent.
Teste recomandate:
Ce poți face:
Este important de știut că intoleranța la lactoză nu este același lucru cu alergia la proteinele din lapte. Intoleranța implică un disconfort digestiv, dar nu este periculoasă, în timp ce o alergie poate duce la reacții severe și implică evitarea totală a laptelui sub orice formă.
Citește și: Intoleranța la lactoză – simptome, analize, alimente interzise
FOTO: Shutterstock