Resturi alimentare pe care nu e bine să le păstrezi în frigider! Pot deveni periculoase pentru sănătatea ta

Ce resturi de mâncare pot deveni periculoase pentru sănătate?
  • Publicat:
Resturi alimentare pe care nu e bine să le păstrezi în frigider! Pot deveni periculoase pentru sănătatea ta
Resturi alimentare pe care nu e bine să le păstrezi în frigider! Pot deveni periculoase pentru sănătatea ta

Siguranța alimentară este esențială când vine vorba de mâncarea rămasă. Unele alimente prezintă un risc mai mare de contaminare bacteriană și ar trebui evitate. Iată câteva alimente rămase care nu ar trebui păstrate în frigider.

Siguranța alimentară este esențială atunci când vine vorba de păstrarea resturilor de mâncare. Unele alimente prezintă un risc mai mare și ar trebui evitate sau manipulate cu grijă suplimentară, potrivit unui articol recent publicat de The Times of India. Factori precum depozitarea sau reîncălzirea necorespunzătoare pot împinge anumite alimente în „zona de pericol”, unde bacteriile dăunătoare se înmulțesc rapid.

Orezul gătit și preparatele pe bază de ouă

Orezul gătit poate conține Bacillus cereus, o bacterie care provoacă vărsături și diaree severe. Experții recomandă refrigerarea promptă a orezului gătit și consumarea lui în maxim trei zile. Preparatele pe bază de ouă sunt și ele riscante, deoarece bacteria Salmonella poate supraviețui temperaturilor inițiale de gătire și se poate înmulți rapid în timpul depozitării.

Ciuperci și salate de cartofi

Anumite proteine din ciuperci se descompun în timpul depozitării și pot deveni dăunătoare la reîncălzire, provocând probleme digestive și simptome neurologice. Salatele de cartofi cu maioneză pot fi un mediu propice pentru bacterii dacă nu sunt depozitate corect.

Supe, sosuri și salate de fructe

Supele și sosurile pe bază de smântână se pot separa și deveni granulate la congelare sau reîncălzire. Salatele de fructe mixte creează un mediu instabil care favorizează creșterea microorganismelor dăunătoare, din cauza enzimelor și acizilor eliberați de diferitele fructe.

Paste, sosuri și preparate cu usturoi

Pastele gătite cu sosuri pe bază de ulei pot fi problematice la reîncălzire, deoarece uleiul împiedică pătrunderea corectă a căldurii, lăsând zone reci unde bacteriile pot supraviețui. Preparatele cu usturoi în ulei pot fi susceptibile la creșterea Clostridium botulinum dacă nu sunt depozitate corect.

Sosuri, umpluturi și fructe de mare

Sosurile pe bază de carne și umpluturile pe bază de pâine pot fi medii propice pentru creșterea bacteriilor precum Salmonella și E. coli. Proteinele din fructele de mare se descompun mai repede decât alte tipuri de carne, iar în combinație cu produsele lactate, procesul de alterare este accelerat.

Pentru a evita îmbolnăvirile cauzate de alimente, este important să cunoaștem care resturi de mâncare pot prezenta riscuri mai mari. Prin respectarea acestor recomandări, putem reduce semnificativ riscul de toxiinfecții alimentare și ne putem bucura în siguranță de mâncarea rămasă.

Foto: arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult