Prof. DAN VODNAR: Cum să recunoști un ou proaspăt în supermarket și pe ce raft din frigider trebuie să-l ții să nu se strice

Invitat în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene, Prof. DAN VODNAR a explicat cum putem recunoaște dacă un ou este proaspăt atunci când suntem în supermarket
  • Publicat:
Prof. DAN VODNAR: Cum să recunoști un ou proaspăt în supermarket și pe ce raft din frigider trebuie să-l ții să nu se strice
Prof. DAN VODNAR: Cum să recunoști un ou proaspăt în supermarket și pe ce raft din frigider trebuie să-l ții să nu se strice

Invitat în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene, Prof. DAN VODNAR a explicat cum putem recunoaște dacă un ou este proaspăt atunci când suntem în supermarket, în ciuda etichetării lui și a termenului de valabilitate.

Pe lângă trucul cu scufundarea oului în apă, specialistul a mai vorbit și de alte metode care pot spune despre un ou dacă este sau nu proaspăt.

„În realitate, coaja are peste 10.000 de pori și prin porii aceea oul respiră cu exteriorul. Oul este format din albuș și gălbenuș. Albușul are peste 90% apă. Albușul este cel care stă în contact cel mai mult cu coaja și atunci apa respectivă este cea care e evaporată. E un proces de evaporare clasic. De aceea ouăle la 4 săptămâni încep să floteze, să plutească la suprafața apei.

În primul rând să vedem când este făcută etichetarea lor, când sunt practic puse în cofraje, când sunt livrate, recoltate produse și în funcție de asta putem să ne ghidăm acum. Un alt element important este ca întotdeauna ouăle, și sigur că în cofraje vom vedea că se întâmplă lucrurile acestea, să fie păstrate cu vârful în jos și noi când le punem acasă, știți că sunt acum dispozitive de frigidere. Nu e necesar să pui cofrajul pe care îl iei din supermarket în frigider, ci sunt acele dispozitive care mimează foarte bine”, a explicat Prof. DAN VODNAR în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene.

De ce se pun ouăle cu vârful în jos? Prof. Dan Vodnar are explicația

„Pentru că în partea de sus există o cameră de aer și camera aceea de aer presează pe ou și nu lasă practic să se degaje cantitatea de apă, adică nu lasă să se evapore cantitatea de apă din interiorul oului și asta înseamnă că ele se păstrează mai proaspete pentru o mai multă perioadă de timp. Spuneam la un moment dat că niciodată, și în continuare cred cu tărie și încerc să promovez cât de mult se poate lucrul acesta, să nu păstrăm ouăle pe ușa frigiderului. Momentul în care pe ușa frigiderului păstrăm ouăle și noi avem relații foarte bune cu frigiderul, adică tot mergem, îl deschidem, îl închidem, îl deschidem, atunci practic ce faci tu omogenizezi foarte puternic ouăle și nu faci nimic altceva decât să facilitezi eliberarea moleculelor de apă.

De fapt să faci o accelerare a procesului de îmbătrânire a lor, motiv pentru care cea mai bună variantă este să le păstrezi în frigider, pe unul dintre rafturi, chiar poate pe raftul din mijloc să nu fie nici pe cel de sus, nici pe cel de jos pe raftul din mijloc și puse în aceste dispozitive pentru ouă sau chiar puse într-un borcan”, a continuat specialistul.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult