Dacă nu știați până acum, nu toate uleiurile sunt destinate utilizării la gătit, în special în preparatele la temperaturi înalte. De aceea, e important să știți ce ulei se pretează cel mai bine pentru prăjit. Experții au dat verdictul!
Punctul de ardere sau de fum, adică acea temperatură la care uleiul încins începe să producă fum și să genereze radicali liberi în alimente este cel mai important aspect care trebuie luat în considerare. Găsirea uleiului ideal pentru prăjit poate fi o adevărată aventură chiar și pentru cei mai experimentați în bucătărie.
Totuși, există și un ulei foarte bun pentru a prăji cartofi, spre exemplu. În plus, aceste ulei este cunoscut și pentru multiplele sale beneficii pentru organism. E vorba de uleiul de avocado!
Acesta a fost favorit de către bucătari datorită punctului său ridicat de fumegare, stabilitatea la până la 270 de grade, și capacitatea sa de a oferi mâncărurilor o textură mătăsoasă și rumenire uniformă fără a domina aroma preparatelor. În plus, uleiul de avocado este plin de grăsimi sănătoase și antioxidanți, oferind beneficii pentru piele și păr.
Uleiul de avocado este obținut prin presare la rece și este nealterat de temperaturi ridicate, păstrându-și toate calitățile nutritive. Potrivit pentru sosuri, dressinguri și chiar maioneză, acest ulei se integrează perfect în bucătăria mediteraneeană, preferată de mulți români care locuiesc în Spania.
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fulei-2-1200x974.jpg)
Experții recomandă uleiul de avocado în special pentru prăjirea peștelui, și diverselor legume care nu necesită timpi lungi de gătire. Printre proprietățile uimitoare ale acestui ulei surprinzător se numără efectele sale antiinflamatoare și capacitatea de a proteja pielea de razele solare, regenerând celulele în același timp.