Nu doar colesterolul: această analiză de sânge poate indica riscul de accident vascular cerebral

Test de sânge neglijat care poate semnala riscul de accident vascular!
  • Publicat:
Nu doar colesterolul: această analiză de sânge poate indica riscul de accident vascular cerebral
Nu doar colesterolul: această analiză de sânge poate indica riscul de accident vascular cerebral

Un test sanguin adesea trecut cu vederea poate semnala riscul de accident vascular cerebral. Homocisteina, un aminoacid care conține sulf, este un predictor important al accidentelor vasculare cerebrale, conform studiilor recente.

Deși nivelurile de colesterol sunt adesea în centrul discuțiilor despre sănătatea inimii, cercetările recente au evidențiat un alt predictor important al accidentelor vasculare cerebrale: homocisteina. Potrivit The Times of India, această aminoacidă care conține sulf este adesea trecută cu vederea în testele de sânge de rutină, dar poate fi un indicator crucial al riscului de AVC.

Ce este homocisteina?

Homocisteina este o aminoacidă normală produsă în timpul descompunerii metioninei din proteine. În condiții obișnuite, aceasta este rapid convertită în alți compuși utili cu ajutorul folaților, vitaminei B12 și vitaminei B6. Cu toate acestea, nivelurile ridicate pot dăuna vaselor de sânge și pot contribui la declinul cognitiv.

Testarea nivelurilor de homocisteină

Nivelurile de homocisteină pot fi măsurate printr-un test de sânge numit testul total al homocisteinei plasmatice. Intervalul normal de referință pentru nivelurile de homocisteină variază ușor în funcție de vârstă, sex și metodele de laborator, dar în general, nivelurile între 5 și 15 micromoli pe litru sunt considerate normale.

Nivelurile ridicate de homocisteină au fost asociate cu un risc crescut de:

– Accident vascular cerebral ischemic

– Declin cognitiv

– Leziuni endoteliale

Cum putem reduce nivelurile de homocisteină

Vești bune: nivelurile de homocisteină pot fi reduse prin modificări ale dietei, suplimente și schimbări ale stilului de viață. Studiile arată că vitaminele B, folatul (B9), vitamina B12 și vitamina B6 joacă un rol central în metabolizarea homocisteinei și scăderea nivelurilor acesteia.

Câteva modalități practice de a reduce homocisteina includ:

– Creșterea aportului de folat prin consumul de legume cu frunze verzi și leguminoase

– Creșterea aportului de vitamina B12 prin consumul de lactate, ouă, pește și carne de pasăre

– Consumul de cereale integrale, cartofi și banane pentru vitamina B6.

Așadar, monitorizarea homocisteinei poate fi o modalitate eficientă de a evalua sănătatea inimii. Alături de markerii tradiționali, urmărirea nivelurilor de homocisteină poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a declinului cognitiv înainte ca acestea să apară.

Foto: arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult