Pare un ingredient banal, folosit de generații în aproape orice gospodărie, dar realitatea din spatele lui ar putea să te surprindă. Un nou studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) scoate la iveală compoziția îngrijorătoare a unui produs des întâlnit în bucătăria românească – borșul la plic.
Borșul la plic, folosit frecvent de multe gospodine pentru a da gust ciorbei, ascunde o listă lungă de ingrediente controversate. Potrivit unui studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România), unele produse de acest tip conțin cantități alarmante de sare, zahăr și aditivi alimentari cu potențial toxic.
În cadrul analizei, au fost evaluate 13 produse de borș instant disponibile pe piața românească. Rezultatele sunt îngrijorătoare: până la 40 de grame de sare și 30 de grame de zahăr per 100 de grame de produs – adică mai mult de jumătate din conținut.
„Borșul instant” este departe de rețeta tradițională. În afară de excesul de sare și zahăr, eticheta ascunde și o serie de aditivi alimentari care pot avea efecte adverse, mai ales în cazul copiilor, al persoanelor cu probleme renale, digestive sau cardiace.
Printre substanțele identificate în compoziția produselor testate se numără:
Citește și: Există și E-uri benefice. Află care sunt!
Specialiștii atrag atenția că aceste produse nu ar trebui folosite în alimentația copiilor, a bebelușilor sau a celor care suferă de afecțiuni cronice. Chiar dacă sunt convenabile și economice, borșurile la plic conțin adesea aditivi care nu sunt ușor de metabolizat de către un organism sensibil.
„Oamenii trebuie să citească etichetele și să înțeleagă ce pun în farfurie. Borșul la plic poate transforma o masă sănătoasă într-un cocktail de chimicale”, avertizează reprezentanții APC România.
Soluția recomandată de nutriționiști este simplă: folosirea borșului tradițional, preparat acasă sau cumpărat de la producători locali. Acesta conține doar ingrediente naturale (tărâțe, apă, hrean, lămâie, mărar, usturoi etc.) și nu presupune niciun adaos de aditivi sau conservanți.
Ceea ce pare un ingredient banal, adăugat din obișnuință în ciorbă, se poate transforma într-un factor de risc alimentar, mai ales dacă este consumat frecvent. Alege cu grijă și citește eticheta – sănătatea ta poate depinde de un detaliu aparent nesemnificativ.
FOTO: Shutterstock