Începutul Postului Crăciunului! Ce mănâncă și beau credincioșii timp de 40 de zile + tradiții de respectat

  • Publicat:
Începutul Postului Crăciunului! Ce mănâncă și beau credincioșii timp de 40 de zile + tradiții de respectat
Începutul Postului Crăciunului: rânduieli, dezlegări și tradiții românești pentru o pregătire duhovnicească

Pe 14 noiembrie, Biserica Ortodoxă marchează începutul Postului Crăciunului, una dintre cele mai importante perioade de pregătire duhovnicească din an. Acest post, care ține 40 de zile, ne pregătește pentru Nașterea Domnului – Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății.

Ce reprezintă Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este o perioadă de curățire trupească și sufletească. În această vreme, credincioșii se abțin de la mâncărurile „de dulce” – carne, ouă, brânză, lapte – și își îndreaptă atenția spre rugăciune, iertare și fapte bune.

Scopul postului nu este doar renunțarea la anumite alimente, ci și deschiderea inimii pentru primirea bucuriei Nașterii lui Hristos.

Când începe și când se încheie Postul Crăciunului

Postul Crăciunului începe în 2025 pe 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

În ajunul începerii postului, pe 13 noiembrie, se ține Lăsatul secului, adică ultima zi în care credincioșii mai pot consuma mâncăruri de dulce.

Semnificația duhovnicească a postului

Deși este mai „blând” decât Postul Paștelui, Postul Crăciunului are o profundă valoare spirituală. Este o perioadă a liniștii, rugăciunii și milosteniei, în care creștinii sunt chemați să se împace cu semenii și să-și deschidă sufletul către Dumnezeu.

Sfinții Părinți spun că adevăratul post nu înseamnă doar a te abține de la mâncare, ci a posti și cu sufletul – adică a te feri de mânie, de judecată și de vorbirea de rău.

Rânduieli alimentare în Postul Crăciunului

De-a lungul celor 40 de zile, rânduielile alimentare variază, oferind credincioșilor momente de dezlegare la anumite alimente.

  • În toate zilele de luni, miercuri și vineri – se postește mai aspru, fără ulei și vin.
  • Marțea și joia – este dezlegare la untdelemn și vin.
  • Sâmbăta și duminica – se poate consuma și pește, până la 20 decembrie (cu excepția unor sărbători).
  • Pe 21-24 decembrie – postul devine mai sever, fără dezlegare la pește.

Dezlegări importante la pește în Postul Crăciunului

  • Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie)
  • Sfântul Andrei (30 noiembrie)
  • Sfântul Nicolae (6 decembrie)

Ce se face la începutul Postului Crăciunului

În ziua de 14 noiembrie, când începe postul, credincioșii merg la biserică pentru rugăciune și cer iertare de la cei apropiați. În multe zone, se păstrează obiceiul de a cere „iertăciune” de la rude, prieteni sau vecini, pentru a intra în post cu sufletul curat.

De asemenea:

  • se fac rugăciuni pentru sănătate și pace în familie;
  • se evită certurile și gândurile rele;
  • se citește mai des din Sfânta Scriptură;
  • se oferă milostenie celor nevoiași.

Tradiții și obiceiuri populare la începutul Postului Crăciunului

Românii au păstrat, de secole, o serie de tradiții legate de începutul Postului Crăciunului.

  • În unele sate, femeile nu spală și nu coasă în prima zi de post, pentru a avea un an bogat și liniștit.
  • Se aprind lumânări pentru cei adormiți.
  • Se prepară bucate de post precum: fasole bătută, varză călită, plăcinte cu mere, sarmale de post sau borșuri din legume.
  • În unele regiuni, tinerii obișnuiesc să țină o mică petrecere în seara de Lăsatul Secului, numită „îngropatul secului”.

Mesajul spiritual al Postului Crăciunului

Postul Nașterii Domnului este o călătorie de 40 de zile spre lumină și bucurie. Este un timp de împăcare, recunoștință și curățire, în care fiecare credincios se pregătește să primească taina iubirii divine – Hristos născut în ieslea Betleemului.

Concluzie

Începutul Postului Crăciunului, pe 15 noiembrie, este un moment de mare însemnătate pentru toți creștinii ortodocși. Este clipa în care închidem ușa zgomotului lumii și deschidem inima către pace, rugăciune și bunătate.
Prin post, rugăciune și fapte bune, ne pregătim nu doar pentru sărbătoarea Crăciunului, ci pentru o renaștere sufletească.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult