Această plantă aromatică câștigă recunoaștere ca o plantă puternică, având beneficii notabile pentru sănătate. Cercetările sugerează că poate ajuta la reducerea inflamației, scăderea anxietății și îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge.
Frunzele de coriandru, cunoscute și sub numele de cilantro, câștigă recunoaștere ca o plantă puternică cu beneficii notabile pentru sănătate. Potrivit The Times of India, cercetările sugerează că ar putea ajuta la reducerea inflamației, scăderea anxietății și îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge, făcând-o mai mult decât o simplă garnitură aromată.
Derivat din planta Coriandrum sativum, cilantro este bogat în antioxidanți și compuși antiinflamatori. Deși unele persoane îi percep gustul ca fiind săpunos din cauza unei trăsături genetice, rămâne un element de bază în bucătăriile globale, fiind popular în preparatele mexicane, indiene, din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud-Est.
Reducerea inflamației
Frunzele de coriandru sunt pline de compuși bioactivi, polifenoli și antioxidanți care combat inflamația sistemică. Cercetările sugerează că ajută la reducerea semnalizării inflamatorii, adesea asociată cu tulburări autoimune, boli neurodegenerative, probleme gastrointestinale și cardiovasculare.
Calmarea minții și reducerea anxietății
Cercetările emergente evidențiază potențialul frunzelor de coriandru în reducerea anxietății. Deși mecanismele exacte sunt încă în studiu, se crede că fitochimicalele calmante și efectele antioxidante ale cilantro ajută la susținerea echilibrului neurologic.
Susținerea glicemiei și a sănătății metabolice
Frunzele de coriandru pot juca un rol benefic în gestionarea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Unii dintre compușii săi naturali au fost asociați cu o mai bună reglare a glucozei, fiind deosebit de benefici pentru persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2.
– Adăugați frunze proaspete de cilantro în salsa, guacamole, chutney și dressinguri pentru salate.
– Amestecați în curry-uri, supe și tocănițe chiar înainte de servire pentru a păstra conținutul său delicat de nutrienți.
– Amestecați în smoothie-uri verzi sau chutney-uri.
– Păstrați frunzele proaspete de coriandru în apă sau înfășurate într-un prosop în frigider pentru a-și păstra prospețimea.
Persoanele care iau anticoagulante ar trebui să consulte un furnizor de servicii medicale, deoarece cilantro este bogat în vitamina K și poate afecta coagularea. Persoanele cu alergii legate de polen pot experimenta reacții ușoare.
Totodată, luați în considerare și alte ierburi benefice:
– Turmeric: Cunoscut pentru reducerea colesterolului LDL și a inflamației.
– Ghimbir: Studiile sugerează că 500-2.000 mg/zi sunt benefice pentru tensiunea arterială, lipide și inflamație.
– Cuișoare: Uleiul de cuișoare conține eugenol, un compus fenolic care blochează mediatorii inflamatori.
– Cimbru, usturoi, rozmarin, pătrunjel: Aceste ierburi conțin bioactive care susțin sănătatea inimii.
Foto: arhivă