Fructul de 2 lei de la supermarket care poate face mai mult rău decât bine dacă îl pui în smoothie! Mare grijă

Cum fructele tale preferate pot sabota beneficiile smoothie-ului?
  • Publicat:
Fructul de 2 lei de la supermarket care poate face mai mult rău decât bine dacă îl pui în smoothie! Mare grijă
Fructul de 2 lei de la supermarket care poate face mai mult rău decât bine dacă îl pui în smoothie! Mare grijă

Smoothie-urile cu banane, deși delicioase, pot face mai mult rău decât bine. Un studiu recent dezvăluie că bananele pot bloca absorbția flavanolilor, compuși benefici pentru sănătatea inimii și a creierului. Află cum să-ți optimizezi smoothie-urile pentru beneficii maxime.

Smoothie-urile cu banane, o băutură delicioasă și populară pentru micul dejun, ar putea să nu fie atât de sănătoase pe cât credeam. Un nou studiu publicat în Journal Food and Function arată că adăugarea bananelor în smoothie-uri poate reduce absorbția flavonolilor, compuși benefici pentru sănătate, scrie Times of India.

Cercetătorii au descoperit că bananele conțin o enzimă numită polifenol oxidază (PPO), care interferează cu absorbția flavonolilor din alte fructe. Acest lucru poate reduce semnificativ beneficiile pentru sănătate ale smoothie-urilor.

Impactul bananelor asupra absorbției flavonolilor

Studiul a arătat că adăugarea bananelor în smoothie-uri poate reduce absorbția flavonolilor cu până la 84%. Acest lucru este îngrijorător, deoarece flavonolii sunt importanți pentru sănătatea cardiovasculară și cognitivă, mai ales la persoanele în vârstă.

Profesorul Gunter Kuhnle, co-investigator al studiului, a declarat: „Smoothie-urile sunt o modalitate populară de a include fructe și legume în rutina noastră de dimineață. Știm din studii anterioare că flavonolii pot fi descompuși de polifenol oxidază. Amploarea efectului adăugării unei singure banane a fost totuși foarte surprinzătoare – avea suficientă polifenol oxidază pentru a distruge marea majoritate a flavonolilor găsiți în fructe de pădure”.

Alte fructe cu conținut ridicat de PPO

Pe lângă banane, și alte fructe conțin niveluri ridicate de PPO, inclusiv mere, pere, avocado, prune, piersici și struguri. Acestea ar trebui evitate în smoothie-uri dacă scopul este creșterea nivelului de flavonoli.

Pentru a beneficia de flavonoli, se recomandă utilizarea fructelor de pădure și a altor fructe cu conținut scăzut de PPO în smoothie-uri. De asemenea, consumul de suplimente de flavonoli poate fi o opțiune pentru a asigura o absorbție adecvată.

Așadar, deși smoothie-urile cu banane rămân o opțiune delicioasă pentru micul dejun, este important să fim conștienți de potențialul lor impact asupra absorbției nutrienților. Pentru cei care urmăresc să maximizeze beneficiile flavonolilor, poate fi necesar să reconsidere compoziția smoothie-urilor lor și să aleagă ingrediente care să susțină o absorbție optimă a acestor compuși benefici pentru sănătate.

Foto: arhivă CSID

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult