Ne-am întrebat cu toții la un moment dat: „Dacă ridic repede mâncarea de pe jos, o pot mânca în siguranță?” Răspunsul, potrivit unui analist de control al calității, este un „nu” hotărât… cu dovezi vizuale care te pot face să lași chipsul acolo unde a căzut.
Nicholas Aicher, expert în controlul calității din Chicago, a devenit viral pe TikTok după ce a pus la încercare infama „regulă a celor cinci secunde”. Rezultatul? Un experiment care a strâns peste un milion de vizualizări și care ne-ar putea schimba pentru totdeauna modul în care privim podeaua… și gustările scapate pe ea.
Nicholas a testat cât de repede bacteriile se lipesc de un obiect care atinge podeaua – folosind o bucată de plastic steril ca substitut alimentar. A plasat-o pe podea pentru diverse durate:
Apoi a incubat probele și a analizat creșterea bacteriană. Rezultatul a fost surprinzător (sau… înfricoșător, dacă tocmai ai scăpat un biscuit pe podea): toate probele au arătat contaminare bacteriană vizibilă, chiar și cea care a atins podeaua pentru o fracțiune de secundă.
„Se pare că chiar și 0 secunde este prea lung”, spune Nicholas în video, arătând o cultură de bacterii care arată la fel de „activă” ca cele expuse mai mult timp.
Proba lăsată timp de cinci secunde pe podea nu a arătat o diferență semnificativă față de cele lăsate timp de un minut. Cu alte cuvinte, dacă ai scăpat ceva pe jos, timpul nu e de partea ta. Bacteriile sunt mai rapide decât reflexele tale.
„Cinci secunde sau 60 – va fi urât în orice caz”, a concluzionat Nicholas.
Acest experiment vine în completarea avertismentului lansat de un medic care a subliniat riscurile purtării pantofilor în casă, considerând că pot aduce în interior bacterii care, în unele cazuri, pot fi periculoase pentru viață.
Comentariile la video au fost un amestec delicios de autoironie și umor:
Deși experimentul nu este unul de laborator strict controlat, mesajul este clar:
Podeaua – chiar și cea aparent curată – este un teren de joacă pentru bacterii. Dacă ești într-un loc public sau ai pantofi de exterior în casă, probabil că „gustarea de podea” vine cu bonusuri microbiene neașteptate.
FOTO: Shutterstock