Pepenele este vedeta verii, apreciat pentru savoarea sa răcoritoare și conținutul ridicat de apă, ce ne ajută să ne hidratăm în zilele caniculare. Fie că este roșu sau galben, pepenele are calități nutritive speciale. Medicii nutriționiști vin și cu o propunere. Să-l consumăm cu telemea!
Dr. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, a explicat de ce această combinație este nu doar gustoasă, ci și benefică din punct de vedere nutrițional. Se pare că licopenul, pigmentul care dă culoarea roșie pepenelui, este liposolubil, adică are nevoie de o sursă de grăsime pentru a fi absorbit eficient în organism. Telemeaua, fiind o brânză bogată în grăsimi sănătoase, reprezintă acompaniamentul ideal pentru pepenele roșu.
„Licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat – și grăsime mai bună ca în brânză nu există!”, susține Dr. Bilic, pe social media.
Drept urmare, consumul de pepene cu telemea nu este doar o plăcere culinară, ci și o alegere inteligentă recomandată de specialiști, care sporește absorbția nutrienților benefici
Pepenele roșu conține licopen, un antioxidant puternic cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete, în timp ce pepenele galben oferă betacaroten, un precursor al vitaminei A, cu rol în prevenirea îmbătrânirii pielii. În plus, pepenele galben are și un conținut mai mare de potasiu și fibre, care ajută la eliminarea retenției de lichide și încetinirea absorbției zaharurilor, făcându-l mai prietenos cu silueta.
Foto: shutterstock