Micii sunt unul dintre preparatele tradiționale în România, iar niciun grătar nu poate fi complet fără ei, mai ales de 1 Mai. Fie că sunt mici din vită și porc sau din vită și oaie ori alte combinații de cărnuri, micii cu muștar sunt delicioși. Cu toate acestea, mulți români nu știu să-i gătească corect pe grătar.
Micii sunt nelipsiți de la orice grătar, iar iar aroma lor inconfundabilă aduce mereu oameni împreună. Totuși, ca să obții mici suculenți și bine gătiți, trebuie să ții cont de câteva trucuri esențiale. Cum să prepari prepari mititeii perfecți pe grătar?
O greşeală des întâlnită când vine vorba de grătare este faptul că nu se lasă carnea să ajungă la temperatura mediului înainte de a fi pusă pe foc şi se foloseşte foarte rece, direct scoasă din frigider.
Dacă faci în casă amestecul de carne este important să te asiguri că tipul de carne folosit este proaspăt. Acesta este primul pas atunci când vrei să transformi mititeii într-un produs mai sănătos şi mai sărac în calorii. Dacă alegi o carne tocată de calitate cu mai puțină grăsime, la care adaugi condimentele preferate vei constata că rezultatul final este mult mai sănătos.
Nu îi presa! Micii trebuie așezați pe grătar fără a fi turtiți cu cleștele – astfel își păstrează suculența. Întoarce-i regulat la fiecare 2-3 minute, astfel încât să se gătească uniform. Se lasă aproximativ 10-12 minute, până când capătă o crustă aurie-maronie. Pentru a rămâne fragezi, stropește-i ușor cu apă minerală sau bere în timpul gătirii.
Un alt element important asupra căruia ai control este modul în care îi consumi. Spre deosebire de un hamburger care are chiflă, sosuri şi brânză, mititeii sunt mult mai săraci în calorii şi consideraţi un produs mai sănătos. Poţi să-i consumi cu diverse salate sau cu muştar.
Încearcă să consumi micii alături de garnituri de legume. Poţi alege între ciuperci, ardei gras, vinete, dovlecei, ceapă sau roşii la grătar sau salată de varză.
Dacă chiar vrei să-i mănânci cu pâine, atunci alege-o pe cea din făină integrală şi nu exagera cu cantităţile. Micii la grătar trebuie să fie consumați ocazional, nu zilnic, iar moderaţia şi calitatea trebuie să primeze.
Sursa foto: shutterstock