Murăturile sunt vedetele sezonului rece, nu doar pentru gustul lor, ci și pentru beneficiile nutriționale. Cu toate acestea, în unele cazuri, procesul de fermentație poate deveni prea rapid, iar murăturile riscă să se strice. Află care sunt cauzele, ce efecte are fermentația accelerată și cum poți interveni pentru a salva legumele murate.
Fermentația lactică este un proces natural prin care bacteriile benefice (precum Lactobacillus sau Leuconostoc) transformă zaharurile din legume în acid lactic. Acesta acționează ca un conservant natural, care împiedică dezvoltarea bacteriilor periculoase și dă gustul acrișor specific murăturilor.
Pentru o fermentație corectă, este esențial ca legumele să fie acoperite complet cu saramură, într-un mediu fără oxigen.
În medie, murăturile au nevoie de:
Timpul poate varia în funcție de tipul legumelor:
Un proces de fermentație prea rapid poate fi declanșat de mai mulți factori:
Dacă ai observat semnele de mai sus, nu e totul pierdut. Iată ce poți face:
Temperatura scăzută încetinește fermentația. Ține-le la rece cel puțin 1 lună, apoi poți muta borcanele într-un spațiu rece, dar bine aerisit.
Desfă borcanele, spală legumele sănătoase, aruncă-le pe cele moi. Fierbe o nouă saramură (20 g sare/litru), pune condimentele și repune murăturile în borcane sterilizate. Lasă-le apoi într-un spațiu răcoros.
Pune borcanele la bain-marie până începe să fiarbă ușor saramura. Răcește-le apoi brusc în apă cu gheață. Astfel, elimini bacteriile dăunătoare și stabilizezi fermentația.
Pe lângă faptul că sunt delicioase, murăturile naturale contribuie semnificativ la sănătate:
FOTO: Shutterstock.