Cum să faci cartofi perfect copți. Ingredientul neașteptat cu care să înlocuiești uleiul și care îi face crocanți la exterior și moi la interior

Cartofii copți la cuptor reprezintă o adevărată provocare culinară. Iată cum să-i faci ca la carte.
  • Publicat:
Cum să faci cartofi perfect copți. Ingredientul neașteptat cu care să înlocuiești uleiul și care îi face crocanți la exterior și moi la interior
Cum să faci cartofi perfect copți. Ingredientul neașteptat cu care să înlocuiești uleiul și care îi face crocanți la exterior și moi la interior

Cartofii copți la cuptor reprezintă o adevărată provocare culinară. Totuși, realitatea din farfurie nu reflectă întotdeauna idealul și chiar și rețete semnate de bucătari celebri eșuează uneori, indiferent de cantitatea de ulei sau grăsime folosită.

Recent însă, o sugestie surprinzătoare a stârnit curiozitate: în loc de ulei sau alt tip de grăsime, maioneza ar putea fi ingredientul secret pentru a obține cartofi cu exterior crocant și aromă intensă. Propunerea vine de la Erika Kwee, colaboratoare pentru Simply Recipes, iar ideea a fost rapid testată de gospodine.

Cum funcționează trucul cu maioneză?

Procesul este aparent simplu: după fierberea parțială și „zdruncinarea” cartofilor (așa-numitul chuffing, tehnică folosită pentru a crea margini neregulate ce favorizează rumenirea), aceștia se amestecă cu maioneză, aproximativ trei linguri pentru fiecare jumătate de kilogram de cartofi. Se coc apoi la 200°C.

Rezultatele? Crocanți, aurii, cu o textură distinctă și chiar cu o ușoară dulceață provenită din caramelizarea stratului superficial. Spre surprinderea scepticilor, gustul clasic al cartofului copt nu este acoperit de aroma maionezei.

Citește și: Cum să faci acasă maioneză fără gluten și fără lactoză. Cea mai simplă și sănătoasă rețetă care înlocuiește maioneza din comerț

Explicația științifică se bazează pe două elemente:

  • Conținutul de grăsimi al maionezei acesta se topește și pătrunde în cartofi, creând un strat protector care favorizează aspectul crocant.
  • Reacția Maillard un proces chimic responsabil pentru aspectul brun, aromă și textură. Maioneza, prin compoziția sa, accelerează acest fenomen.

Un alt avantaj este punctul de fum ridicat al maionezei, mai înalt decât al untului sau al unor uleiuri comune. Aceasta permite o temperatură mai mare de coacere fără risc de ardere, oferind timp cartofilor să se gătească uniform.

Ajustări necesare la rețeta de cartofi copți

Totuși, entuziasmul nu trebuie să eclipseze observațiile practice. Timpul de coacere indicat în rețeta testată (20 de minute) s-a dovedit insuficient. Cartofii au avut nevoie de aproape dublu pentru a ajunge la textura dorită, cu băi repetate de grăsime între etape. Aceasta ridică întrebări: este maioneza cu adevărat mai eficientă decât uleiul clasic sau doar diferită?

Mai mult, folosirea maionezei înseamnă introducerea de ingrediente adiționale (ou, muștar, eventual zahăr) care, deși subtile, pot modifica profilul gustativ al preparatului. Pentru unii, acesta ar putea fi un plus; pentru alții, o trădare a simplității tradiționale.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult