Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului, cu rol esențial în detoxifiere, digestie și metabolism. Din păcate, stilul de viață modern – alimentația procesată, stresul, lipsa somnului sau consumul excesiv de medicamente – poate duce la suprasolicitarea și îmbolnăvirea ficatului.
Din fericire, natura ne oferă un aliat puternic pentru regenerarea și curățarea ficatului: sfecla roșie.
Sfecla roșie este un superaliment bogat în nutrienți esențiali pentru sănătatea ficatului:
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fsuc-de-sfecla-rosie-1200x899.jpg)
Taie sfecla în cuburi mici. Pune sfecla (și celelalte ingrediente, dacă folosești) într-un storcător de fructe sau blender.
Dacă folosești blenderul, adaugă 100 ml de apă și pasează până devine o pastă fină. Strecoară lichidul printr-un tifon sau sită fină.
Bea imediat după preparare – pentru a beneficia de toate proprietățile sale.
Citește și: Rețeta de suc pentru reducerea tensiunii și inflamațiilor din corp. E medicament natural pentru seniori!
Pentru a sprijini regenerarea ficatului, consumă sucul astfel:
Cura se poate ține timp de 7–14 zile, urmată de o pauză. Poți relua cura la nevoie, dar e important să asculți semnalele corpului și, în caz de afecțiuni hepatice, să consulți medicul.
Citește și: Ce se întâmpla dacă bei zilnic o cană de suc de sfeclă roşie
Cea mai frecventă greșeală este consumul imediat al sucului de sfeclă roșie fără a-l lăsa câteva minute la „aerisit” (în special când se bea singur, fără alte ingrediente). De ce?
Sucul de sfeclă, odată extras, suferă un proces de oxidare. Lăsându-l 5–10 minute la temperatura camerei, într-un pahar de sticlă (nu metal sau plastic), permiți dispersia nitraților oxidanți și îl faci mai ușor de digerat – mai ales pentru persoanele cu tensiune scăzută sau digestie sensibilă.
FOTO: Shutterstock