Pentru cei care își doresc să reducă aportul de carbohidrați, există o alternativă mai sănătoasă decât cartofii: napul. Această legumă, deseori ignorată de români, se dovedește a fi o opțiune excelentă pentru persoanele care urmează o dietă, suferă de diabet sau au diagnostic de ficat gras. Înainte de popularitatea cartofului, napii jucau un rol important pe câmpurile și în farfuriile din toată Europa!
Napii, de culoare albă sau alb-violet, sunt legume rădăcinoase și se înrudesc cu napii Teltower și napii de toamnă. De altfel, nu numai rădăcina, ci și partea verde, se poate consuma.
Fierte sau călite, frunzele fragede au un gust care se aseamănă cu cel al spanacului. Napii de mai se seamănă primăvara, astfel încât să poată fi recoltați după aproximativ opt săptămâni. Napii semănați la sfârșitul verii se comercializează sub denumirea de napi de toamnă.
Napul are o textură și un gust asemănător cu al cartofilor, dar este mult mai sănătos. În timp ce 100 de grame de cartofi conțin aproximativ 20 de grame de carbohidrați și 80 de calorii, aceeași cantitate de nap furnizează doar 6 grame de carbohidrați și 40 de calorii.
Napul este bogat în vitamine și minerale esențiale: calciu, acid folic, magneziu, fosfor și vitamina C. O singură porție medie de nap oferă peste 230 mg de potasiu, mineral cu rol esențial în menținerea sănătății cardiovasculare. Carența de potasiu este asociată cu un risc crescut de hipertensiune arterială, litiază renală, accident vascular cerebral, diabet și osteoporoză.
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FNAPUL.webp)
Unul dintre cele mai valoroase beneficii ale napului este conținutul său de glucozinolați, compuși cu potențial rol protector împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de prostată și colorectal, conform WebMD.
Studiile sugerează că glucozinolații din napi pot preveni acumularea de grăsimi în celulele hepatice, un aspect esențial pentru prevenirea și gestionarea ficatului gras non-alcoolic.
Pe lângă proprietățile hepatoprotectoare și antitumorale, napul are și efecte antimicrobiene (în special împotriva infecțiilor cauzate de E. coli și Staphylococcus aureus) și antiinflamatoare. Inflamația cronică este un factor de risc major pentru afecțiuni precum durerile articulare, cancerul sau hipertensiunea arterială cauzată de rigidizarea vaselor de sânge.
foto: shutterstock