Cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătate, dar modul în care o consumăm poate face diferența. Află de ce adăugarea de zahăr, alegerea cafelei non-organice și evitarea prăjirii întunecate pot diminua efectele pozitive ale acestei băuturi populare.
Cafeaua poate fi un medicament, dar există greșeli care pot anula beneficiile sale. Potrivit The Times of India, un medic de la Harvard subliniază importanța consumului corect de cafea pentru a maximiza efectele sale pozitive asupra sănătății.
Dr. Saurabh Sethi, medic gastroenterolog cu pregătire la AIIMS, Harvard și Stanford, afirmă: „Cafeaua este absolut minunată pentru creier, intestin și ficat”. El explică: polifenolii din cafea cresc bacteriile bune din intestin, îmbunătățesc concentrarea și memoria, reducând astfel riscul de Alzheimer.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor fac greșeli atunci când consumă cafea. Iată cele trei erori principale și cum să le evitați:
Această practică duce la creșterea bruscă a glicemiei și la creșterea inflamației. Dr. Sethi recomandă utilizarea fructului călugărului (monk fruit) sau a steviei fără aditivi de eritritol ca alternative sănătoase. Studiile arată că aceste îndulcitori naturali pot îmbunătăți imunitatea și regla glicemia.
Dr. Sethi avertizează: „Cafeaua este una dintre culturile cu cele mai multe pesticide și cu siguranță nu vrei să consumi pesticide”. El sfătuiește cumpărarea de produse de cafea organice și verificarea atentă a originii acestora.
Pentru persoanele cu reflux acid, Dr. Sethi recomandă trecerea la o prăjire mai întunecată înainte de a renunța complet la cafea. Surprinzător, prăjirea întunecată conține mai puțină cafeină, fiind astfel mai blândă pentru stomac. Pentru cei fără probleme de arsuri la stomac, prăjirea ușoară oferă cantitatea maximă de polifenoli.
Studiile are în vedere consumul moderat de cafea poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Compușii bioactivi ai cafelei, precum cafeina, acizii clorogenici și polifenolii, contribuie la efecte protective prin mecanisme antioxidante, antiinflamatorii și de reglare metabolică. Cafeaua conține și nutrienți esențiali precum magneziu, potasiu, niacină (vitamina B3), riboflavină, tiamină și acid pantotenic (vitamina B5), care susțin sănătatea generală.
Foto: Profimedia