ANPC, sfaturi prețioase pentru români pentru a consuma alimente în siguranță în mini-vacanța de 1 Mai

  • Publicat:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) trage un semnal de alarmă înainte de mini-vacanța de 1 Mai și le recomandă românilor să fie extrem de atenți la produsele alimentare pe care le cumpără și consumă. Într-un mesaj publicat sâmbătă, reprezentanții instituției atrag atenția asupra riscurilor la care se expun consumatorii dacă aleg alimente neconforme, în special carne tocată, mici și bere, dar și asupra respectării condițiilor de igienă în zonele de agrement.

Ce recomandă ANPC consumatorilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) avertizează românii să fie extrem de atenți la produsele alimentare pe care le achiziționează și consumă de 1 Mai, pentru a evita riscurile la adresa sănătății. Instituția transmite că atenția trebuie îndreptată în special asupra cărnii tocate, a micilor, a berii, dar și a respectării condițiilor de igienă în zonele de agrement.

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a subliniat într-un mesaj publicat pe Facebook că această sărbătoare ar trebui să fie un motiv de bucurie și nu de probleme alimentare sau intoxicații:

„Această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri”, transmite Paul Anghel, director general ANPC, într-un mesaj publicat pe Facebook.

El le recomandă consumatorilor să fie vigilenți atunci când aleg carnea tocată și micii, verificând aspectul, mirosul și eticheta produselor. De asemenea, a atras atenția să nu se cumpere produse fără etichetă sau din surse neautorizate, unde nu există garanția respectării normelor de igienă și siguranță alimentară.

În ceea ce privește berea, ANPC le recomandă cumpărătorilor să verifice ambalajul, limpiditatea produsului și termenul de valabilitate, pentru a se asigura că băutura este sigură pentru consum. Totodată, în zonele de picnic sau în târgurile de sezon, consumatorii sunt sfătuiți să se asigure că produsele sunt depozitate în condiții optime, în vitrine frigorifice funcționale, iar vânzătorii respectă normele de igienă.

În mesajul transmis, Paul Anghel le reamintește românilor importanța păstrării bonului fiscal, singura dovadă validă în cazul în care vor dori să depună o reclamație. De asemenea, consumatorii sunt îndemnați să fie atenți la diferențele dintre prețurile afișate și cele de pe bonul de casă.

Probleme grave descoperite în anii anteriori

ANPC a reamintit că, în urma controalelor efectuate în anii trecuți, au fost descoperite multiple nereguli grave, printre care utilizarea de produse expirate, vânzarea de alimente cu urme de mucegai, utilizarea de ulei ars sau nerespectarea normelor de igienă și a temperaturilor de depozitare. Lipsa informării clare privind alergenii sau proveniența produselor a fost, de asemenea, o problemă frecvent întâlnită.

Autoritățile anunță că, și în acest an, vor intensifica controalele în piețe, târguri și zonele de agrement, pentru a proteja sănătatea consumatorilor și pentru a preveni incidentele alimentare în perioada sărbătorii de 1 Mai.

„Protejați-vă sănătatea și bucurați-vă de 1 Mai în siguranță!”, este mesajul final transmis de Paul Anghel, oficialul ANPC.

Autoritățile anunță, de asemenea, că vor continua să efectueze controale în această perioadă, vizând atât piețele, cât și zonele de agrement sau terasele unde sunt comercializate produse tradiționale de 1 Mai.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult