Alimentul-minune care se găsește din abundență în pădurile din România. Italienii plătesc sute de euro pentru el

  • Publicat:
Alimentul-minune care se găsește din abundență în pădurile din România. Italienii plătesc sute de euro pentru el
Oamenii își antrenează câinii special pentru a le găsi

2025 a fost un an excelent pentru culegătorii români de trufe. Acestea se găsesc din abundență în pădurile din România, dar produsul de lux ajunge de multe ori să fie servit de europeni. Italienii sunt mari consumatori de trufe și plătesc sute de euro pentru a le savura! 

Ce sunt trufele?

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc în sol, în simbioză cu rădăcinile unor arbori (stejar, alun, fag). Există mai multe tipuri (albe, negre, de vară, de iarnă), fiecare având caracteristici aromatice și nutriționale distincte. Sunt considerate un aliment de lux datorită rarității și dificultății de recoltare.

Tot mai mulți români se ocupă cu culesul de trufe! Oamenii își antrenează câinii special pentru a găsi trufele. Marian culege cam 2-3 kilograme de trufe. Acesta recunoaște că mare parte din merit le revine celor doi căței care îl însoțesc în căutarea ciupercilor de lux. Acum face bani frumoși din vânzarea trufelor.

„Fiecare trufar are obligația de a avea doi căței în pădure, să nu folosească instrumente de distrugere a faunei și a ecosistemului. De obicei cățeii fac totul, ei o detectează, ei o recoltează”, a explicat Marian Gorgioaia, culegător autorizat, conform Observator News.

foto: captură video

Cât costă un kilogram de trufe

Preţul trufelor variază în funcție de anotimp și bineînțeles, de cerere și ofertă. „Săptămânal se schimbă prețul în funcție calitate și de cerere și ofertă, în vară sunt prețuri moderate, normale, undeva pe la 100 de euro kilogramul, iar toamna când se schimbă calitatea se duce undeva la 300 de euro, maxim 350 de euro trufa”, a mai explicat Marian Gorgioaia.

Pădurile din Iași abundă de aceste ciuperci de lux, apreciate în toată lumea pentru gustul lor unic. Potrivit specialiștilor, motivul pentru care numărul lor a crescut în ultimii ani este că pesta porcină a decimat mistreţii care le mâncau în trecut.

Cine este principalul importator al trufelor românești?

În 2025, Direcția Silvică a scos la licitație dreptul de recoltare, către o firmă care urmează să le exporte. Direcția Silvică estimează că în 2025, pe cele 66.000 de hectare scoase la licitație s-ar afla 5.000 de kg de trufe, cu 1.500 mai mult decât anul trecut. Abundența pământurilor din acest an a dus la un preț mai mare de pornire la licitație. Un kilogram de trufe a fost vândut cu 54 de lei mai mult decât anul trecut. Mai exact, cu un preț mediu de 181 de lei.

„Anul trecut am reușit să vindem 3.500 de kg de trufe la un preț mediu de 127 de lei, probabil este o legătură, ca și orice recoltă ține de factorii de mediu. Anul acesta a început din primăvară, au fost ploi destul de abundente, a fost căldură, au fost ploile din luna iunie care au favorizat dezvoltarea trufelor”, a explicat Gabriel Doncean, Direcția Silvică Iași. Majoritatea trufelor crescute și culese în România ajung în Italia, acolo unde sunt folosite în restaurantele de top.

Ce beneficii au pentru organism?

1. Sursă de antioxidanți

Trufele conțin polifenoli și alte substanțe antioxidante care ajută la:

  • Neutralizarea radicalilor liberi

  • Reducerea stresului oxidativ

  • Încetinirea proceselor de îmbătrânire celulară

  • Susținerea sănătății pielii și a sistemului imunitar.

2. Proprietăți antiinflamatoare

Anumite compuși din trufe pot reduce inflamația din organism, ceea ce ajută la:

  • Prevenirea bolilor cronice (artrită, afecțiuni cardiovasculare)

  • Menținerea sănătății articulare și musculare.

3. Susținerea sănătății cardiovasculare

Prin conținutul de acizi grași esențiali, fibre și minerale:

  • Contribuie la reglarea colesterolului

  • Ajută la menținerea tensiunii arteriale în parametri normali

  • Îmbunătățesc circulația sângelui.

4. Bogate în proteine și aminoacizi

Trufele sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, benefice pentru:

  • Refacerea țesuturilor musculare

  • Sprijinirea metabolismului

  • Diete vegane sau vegetariene.

5. Îmbunătățesc digestia

Datorită fibrelor alimentare, trufele:

  • Susțin sănătatea microbiotei intestinale

  • Reglează tranzitul intestinal

  • Reduc riscul de constipație.

6. Posibil efect antimicrobian

Studiile arată că unele specii de trufe conțin substanțe cu efect antibacterian, ceea ce poate:

  • Inhiba dezvoltarea anumitor bacterii dăunătoare

  • Sprijini sistemul imunitar.

Cum se consumă corect?

Trufele se folosesc în cantități mici (sunt foarte concentrate în arome). Se pot rade crude peste paste, ouă, salate sau se pot infuza în uleiuri. Nu se recomandă gătirea îndelungată, deoarece își pierd aroma și o parte din nutrienți.

foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News