Cu siguranță vi s-a întâmplat vreodată ca, după ce ați consumat alcool, să simțiți o poftă bruscă de carbohidrați, precum o farfurie mare de paste sau o pizza. Trebuie să știți că nu este vorba doar despre o poftă banală, ci de un răspuns biochimic real al creierului, de fapt. Despre acest fenomen a detaliat medicul Jorge Martín pe rețelele de socializare!
Într-un videoclip publicat pe contul său de Instagram @elmundodeunenfermedico, unde este urmărit de peste 148.000 de persoane, doctorul Jorge Martín a explicat de ce este normal să ni se facă poftă de pizza și paste după consumul de alcool.
„De ce, după ce bem alcool, ni se face poftă de alimente precum paste, pizza sau alte produse bogate în carbohidrați? În realitate, nu stomacul îți cere hrană, ci creierul, iar vinovatul este alcoolul”, explică specialistul.
După ce ai băut alcool, nivelul glicemiei, adică zahărul din sânge, scade, iar creierul percepe această cădere ca pe un semnal de urgență. Creierul cere un „șoc de energie” imediat, iar acești carbohidrați sunt ca o injecție cu combustibil pe loc.
„Nu stomacul tău cere hrană, ci creierul tău”, spune Martín, scrie rac1.cat.
Pentru a evita această reacție, medicul recomandă evitarea consumului de alcool sau, dacă alegem să bem, să mâncăm înainte, pentru ca organismul să aibă resursele necesare pentru a menține un echilibru energetic și metabolic.
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fpizza-2-1200x900.jpg)
Și ficatul are un rol important. După ce bem alcool, acesta devine prioritatea numărul unu pentru ficat, care se ocupă de detoxifierea etanolului și suspendă temporar producția de glucoză. Asta duce la scăderea zahărului din sânge, mai ales dacă nu ai mâncat înainte de băut.
„Ficatul oprește fabricarea de glucoză pentru a elimina alcoolul. Așa apare senzația de foame intensă câteva ore mai târziu”, mai susține și nutriționista Ana Molina.
E bine de știut că alcoolul deshidratează și crește frecvența urinării, ceea ce duce la pierderi de minerale, zahăr și sare. „Această combinație poate declanșa o hipoglicemie ușoară, care perturbă nivelul de zahăr din organism și contribuie la senzația de oboseală și foame intensă”, adaugă dietista Montse Folch.