Păstrarea roșiilor în frigider poate părea o idee bună, dar ar putea fi o mare greșeală. Cu toții ne dorim ca roșiile să rămână proaspete și pline de savoare, fie că le adăugăm în mâncăruri fierbinți, salate sau sandvișuri. La urma urmei, cine nu își dorește acel gust dulce și zemos al copilăriei?
Roșiile nu doar că oferă o explozie de arome, dar sunt și pline de beneficii pentru sănătate și incredibil de versatile în numeroase preparate. Totuși, secretul unor roșii delicioase constă în modul în care le depozităm, în funcție de gradul lor de coacere.
Roșiile verzi, necoapte, nu trebuie niciodată păstrate în frigider, deoarece temperaturile scăzute le opresc complet procesul de coacere. Pe de altă parte, dacă ai roșii deja…roșii și coapte, frigiderul poate fi un aliat pentru a le menține proaspete mai mult timp.
Roșiile coapte rezistă doar aproximativ două zile pe blat. Dacă ai nevoie să le păstrezi mai mult timp, le poți pune în frigider, iar acest lucru va încetini procesul de coacere. Dar nu vrei să pui roșiile verzi în frigider, deoarece nu se vor mai coace deloc.
Acestea trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat pentru a preveni coacerea prematură și alterarea. Poți să păstrezi roșiile pe o farfurie sau un platou cât mai departe de aragaz sau cuptor. Pe măsură ce gătești în timpul săptămânii, căldura emisă va face ca roșiile să se coacă foarte repede, să devină moi și să se strice.
Dacă ai roșii verzi și vrei să faci un sandviș mâine, și vrei ca acestea să fie mai coapte, pune-le pe pervaz. În felul acesta, lumina indirectă a soarelui va ajuta la grăbirea procesului.
Pentru ca roșiile verzi să ajungă la maturitate perfectă, cel mai bine este să le lăsăm să se coacă treptat, departe de razele directe ale soarelui. Odată ce roșiile capătă o nuanță roșie apetisantă și ajung la maturitate deplină, păstrarea lor în frigider este o soluție inteligentă pentru a le prelungi durata de viață.
Când vine vorba de roșii destinate unei păstrări mai îndelungate, este important să le lăsăm întregi. Însă, dacă vrei să le tai în avans pentru prepararea meselor, asigură-te că le înfășori bine în folie alimentară pentru a-și menține prospețimea.
Roșiile proaspete și coapte rezistă una-două zile după ce sunt culese de pe vrej, iar când sunt coapte, trebuie consumate. Dacă sunt verzi, pot rezista aproximativ patru-cinci zile pe blat. Se recomandă să nu le speli imediat după ce le cumperi din magazin. Spală-le doar înainte să le tai.
Foto: shutterstock