Sănătatea cardiovasculară poate influența cantitatea de cafea consumată STUDIU

În urma unui nou studiu s-a descoperit că în funcție de bolile sau simptomele cardiovasculare pe care le avem se determină cantitatea de cafea consumată.
  • Publicat:
Sănătatea cardiovasculară poate influența cantitatea de cafea consumată STUDIU
Foto: shutterstock

În urma unui studiu s-a descoperit că persoanele cu simptome de boli cardiovasculare, precum palpitații și angina, tind să bea mai puțină cafea sau să evite cofeina. Oamenii de știință au folosit o tehnică genetică pentru a arăta că aceste simptome determină cantitatea de cafea pe care aceste persoane o consumă.

Știm că această băutură este una dintre cele mai populare din lume, pe lângă apa și ceaiul și mai știm că atunci când este consumată moderat are beneficii pentru sănătatea inimii. Studiile indică faptul că „elixirul” cu care obișnuim să ne începem dimineața protejează inima împotriva bolilor cardiovasculare, diabetului, bolii Parkinson și anumite cancere. De asemenea, s-a demonstrat că este o băutură sigură pentru majoritatea persoanelor și este asociată unei rate scăzute de mortalitate.

Cu toate astea, un nou studiu sugerează că unele beneficii pentru sănătate ale cafelei în privința bolilor cardiovasculare sunt trecătoare. Ca rezultat, consumul de cafea în exces poate cauza simptome neplăcute precum palpitații și tahicardie. Consumul de cafea, chiar și moderat, poate duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale. Acest studiu sugerează că persoanele cu un risc genetic crescut de a dezvolta boli cardiovasculare reduc inconștient consumul de cafea pentru a evita aceste simptome neplăcute. Astfel, s-a descoperit că indivizii cu hipertensiune, angina sau aritmie beau mai puțină cofeină.

Consumul de cafea, ghidat și de factorii genetici

Chiar dacă se consumă mai multă cafea, în cantități mici sau este evitată, studiul arată că genetica este un reper în deciziile pe care le luăm vizavi de protejarea sănătății cardiovasculare. Dacă organismul ne spune să nu mai bem încă o cafea, ne vom asculta corpul. Studiile sugerează că aceste efecte pot da o falsă impresie că preveim hipertensiune și protejăm inima. În realitate, persoanele vulnerabile la hipertensiune pot evita consumul de cafea, pentru că aceasta le produce simptome neplăcute. Oamenii de știință au cules acese date de la 390.435 de participanți britanici, cu vârste cuprinse între 39-73 de ani, care făceau parte dintr-o bază de date medicală numită UK Biobank. În urma recrutării, participanții au raportat consumul regulat de cafea, iar cercetătorii le-au măsurat tensiunea arterală, pulsul și au notat simptomele cardiovasculare. Participanții cu hipertensiune, angina sau aritmie consumau mai puțină cofeină comparativ cu cei care nu aveau aceste simptome.

Pentru a determina dacă în urma consumului regulat de cafea se produc aceste simptome sau dacă acestea erau declanșate de reducerea consumului de cafea, cercetătorii au folosit o tehnică prin care în urma genelor moștenite se stabilea riscul participanților la bolile cardiovasculare. Factori precum stilul de viață, dieta, nu puteau schimba această secvență genetică, iar în urma unei analize s-a descoperit că persoanele care consumă mai multă cafea au o toleranță genetică la cofeină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân