Produsele fără fum și beneficiile susținute de experții în sănătate. Gizelle Baker, vicepreședinte PMI: „Numărul spitalizărilor s-a schimbat drastic”

În urma studiilor, specialiștii concluzionează că alternativa ideală pentru a reduce numărul fumătorilor de țigări convenționale este înlocuirea lor cu produsele fără fum.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Produsele fără fum și beneficiile susținute de experții în sănătate. Gizelle Baker, vicepreședinte PMI: „Numărul spitalizărilor s-a schimbat drastic”
Foto: shutterstock / Produsele fără fum și beneficiile susținute de experții în sănătate. Gizelle Baker, vicepreședinte PMI: „Numărul spitalizărilor s-a schimbat drastic”

Fumatul reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel global, iar asta pentru că în urma acestui obicei nociv sunt declanșate numeroase afecțiuni printre care cardiopatia ischemică, bolile cronice respiratorii, bolile cardiovasculare sau cancerul pulmonar. Evenimentul „Scientific Integrity” organizat de Philip Morris International (PMI) în Atena, a fost ocazia ideală prin care speakerii au pus accentul pe integritatea științifică, confuzia creată în jurul produselor fără fum, dar și impactul pe care acestea îl au asupra deciziilor luate de specialiștii din domeniul sănătății.

Prof. Dr. Giovanni Li Volti a adus în discuție studiile sale care confirmă cele mai relevante cercetări publicate pentru a oferi validare rezultatelor obținute de companiile de tutun în privința potențialelor efecte asupra sănătății a produselor fără fum.

Ca medic oncolog și consultant PMI pentru reducerea riscurilor, Dr. Peter Harper a vorbit despre accesul la informație privind tehnologiile inovatoare la care ar trebui să aibă acces specialiștii din domeniul sănătății, dar și că, înainte de toate, trebuie să înțelegem numerele oferite de studii cu privire la efectele îngrijorătoare ale fumatului.

Medicul oncolog a oferit estimări în privința deceselor produse de fumat. Mai exact, la 1 miliard de fumători vorbim despre 80 de milioane de cancere pulmonare, ceea ce se traduce în 64 de milioane de decese produse de acest tip de cancer.

„Ce văd în fiecare zi este numărul de pacienți pe care îi întâlnesc cu boli asociate fumatului. Dacă nu schimbăm numărul fumătorilor, nu schimbăm nici numărul cancerelor de plămâni și a altor boli asociate fumatului”, a spus Dr. Peter Harper, medic oncolog.

Una dintre cele mai bune opțiuni pentru a reduce numărul îngrijorător de decese este de a renunța la fumat, iar dacă strategiile actuale eșuează sunt necesare noi soluții atât pentru a ajuta fumătorii să renunțe la acest obicei nociv, cât și pentru a reduce efectele asupra celor care nu reușesc cu succes să facă acest pas. În acest sens, alternativa ideală pentru a reduce numărul fumătorilor de țigări convenționale este utilizarea produselor fără fum.

Produsele fără fum și analiza promițătoare a datelor

Gizelle Baker, vicepreședinte PMI, a adus în discuție impactul asupra sănătății pe care îl au produsele fără fum, menționând că încă există țări în care aceste alternative nu sunt încă disponibile, desi există dovezi științifice care sprijină impactul pozitiv asupra sănătății în rândul persoanelor care au înlocuit țigările convenționale cu produsele fără fum.

„Rolul nostru este să folosim rezultatele științifice pe care le generăm în fiecare zi și să le prezentăm lumii întregi pentru că dacă nu sunt împărtășite, nu vom avea parte de schimbări”, a precizat Gizelle Baker, vicepreședinte PMI. „Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să ne axăm ține de faptul că produsul nostru este disponibil în peste 17 țări din întreaga lume, ceea ce înseamnă că există numeroase date generate zilnic și trebuie să le folosim pentru a înțelege ce se întâmplă cu adevărat”, a adăugat expertul.

Scopul acestor cercetări realizate zilnic este de a oberva dacă fumătorii convenționali vor trece la produsele fără fum sau dacă nefumătorii vor fi direct interesați de folosirea acestor produse. O altă preocupare majoră este de a înțelege efectele pe care produsele fără fum le au, iar răspunsurile la toate aceste întrebări stau în analiza acestor date.

„În ceea ce priveşte IQOS, unul dintre principalele aspecte care pot fi observate în lumea reală sunt datele vânzărilor. Ştim exact ce se întâmplă pe piaţă şi ştim ce se vinde. De exemplu, în Japonia, produsele din tutun încălzit au intrat pe piaţă în anul 2014, într-un singur oraş, iar în jurul anului 2016 au fost lansate la nivel național. Toate aceste date ne ajută să înțelegem cine folosește produsul nostru, cu ce scop și care sunt potențialele beneficii și riscuri asociate produselor fără fum”, a explicat Gizelle Baker, vicepreședinte PMI.

În urma acestor date obținute, specialiștii au observat că după apariția pe piață în Japonia a produselor fără fum, consumul de țigări convenționale a fost redus, la fel și prezența pe piață a produselor convenționale care conțin tutun. De asemenea, numărul pacienților din Japonia ajunși la spital cu boli specifice fumatului, precum bolile ischemice sau infecțiile pulmonare a fost redus și el.

„După apariția produselor fără fum putem observa că numărul spitalizărilor s-a schimbat drastic. Acesta este un semnal că schimbările încep să apară și că trebuie să continuăm să facem studii pentru a le putea explica, astfel încât fumătorii de țigări convenționale să treacă la utilizarea produselor fără fum”, a conchis Gizelle Baker, vicepreședinte PMI.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân