Premieră medicală: embolizare cerebrală prin tehnica de dublu abord vascular

Viaţa unei paciente de 41 ani, diagnosticată cu fistulă durală complexă de sinus sigmoid stâng a fost salvată printr-o intervenţie minim invazivă, realizată în premieră la spitalul Sanador.
  • Publicat:
Premieră medicală: embolizare cerebrală prin tehnica de dublu abord vascular

Bucureşti, 05 decembrie 2014: Viaţa unei paciente de 41 ani, diagnosticată cu fistulă durală complexă de sinus sigmoid stâng a fost salvată printr-o intervenţie minim invazivă, realizată în premieră naţională la spitalul Sanador.

Intervenţia, încheiată cu succes, a constat în embolizarea cerebrală prin tehnica de dublu abord vascular şi a fost realizată de o echipă condusă de Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie – imagistică medicală, dr. Cristina Spînu, medic primar medicină internă, specialist cardiologie intervenţională şi dr. Cristian Nicolae Mihalea, medic specialist radiologie – imagistică medicală, care operează în Franţa. Procedura a durat aproximativ 5 ore, iar pacienta a fost externată în 48 de ore.

Afecţiunea de care suferea pacienta a constat într-o comunicare anormală dintre sistemul arterial şi cel venos al circulaţiei cerebrale. În lipsa unui tratament specializat, aceasta putea conduce la hemoragie cerebrală de tip intraparechimentos. Printre cele mai frecvente simptome ale acestei afecţiuni se numără acufena (vâjâitul permanent în urechi), dispneea persistentă (respiraţia dificilă) cauzată de amestecarea sângelui arterial cu cel venos.

Particularitatea tehnică a acestei intervenţii (şi cea care o defineşte ca premieră naţională) constă în faptul că abordul vascular folosit a fost unul dublu, atât arterial cât şi venos, fapt ce a permis la sfârşitul procedurii atât embolizarea completă a întregului pat vascular fistulos, dar mai ales prezervarea permeabilităţii sinusului sigmoidian stâng afectat.

Un important avantaj al acestei tehnici este dat de utilizarea unei cantităţi minime de material embolic cerebral şi, implicit, un cost mai redus al intervenţiei. Pacienta a tolerat foarte bine întreaga procedură, ea fiind externată după 48 de ore.

“Realizarea acestui tip de proceduri neurointervenţionale deschide un nou drum pacienţilor care suferă de patologie cerebrovasculară. Aceasta este posibilă datorită unei dotări de înaltă performanţă şi a unei abordări pluridisciplinare dintre neurochirurgie şi neuroradiologie intervenţională, în acest sens aportul prof.dr. Alexandru V. Ciurea precum şi bogata experienţă internaţională a echipei de radiologie intervenţională a dr. Bogdan Popa şi dr. Cristian Mihalea fiind de un real folos. Continuăm să investim în medici calificaţi şi în echipamente moderne pentru ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să se trateze în străinătate.”, a afirmat dr. Doris Andronescu, director general Sanador.

Embolizarea este o procedură de tip minim invaziv, fiind realizată la nivel endovascular şi astfel prezintă o serie de avantaje pentru pacienţi: este rapidă, cu disconfort minim, durata de spitalizare şi cea recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este redusă. Intervenţia a fost efectuată sub anestezie generală, în cadrul laboratorului de angiografie al spitalului Sanador, utilat cu angiograf Siemens Artis zee de ultimă generaţie, care permite preluarea şi stocarea imaginilor de înaltă rezoluţie din interiorul vaselor de sânge (angiogramă).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Căsătoria, un principiu învechit?
Căsătoria, un principiu învechit?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”