Contraceptive gratuite pentru eleve, pe baza carnetului de note

Contraceptia regleaza menstrele si trateaza chisturile ovariene si acneea
  • Publicat:
Contraceptive gratuite pentru eleve, pe baza carnetului de note
Contraceptive gratuite pentru eleve, pe baza carnetului de note

Contraceptia regleaza menstrele si trateaza chisturile ovariene si acneea. Somerele si femeile de la tara primesc o folie de contraceptive pe luna.

Fetele de 14 ani se pot proteja inca de la aceasta varsta de o sarcina nedorita cu ajutorul pilulelor contraceptive, sunt de parere medicii. „O persoana sanatoasa poate sa ia pilule contraceptive de la pubertate, de la 14-15 ani.

In plus, pilulele se pot lua si ca tratament in diverse afectiuni ginecologice (tulburari de menstruatie, chisturi ovariene, hemoragii, endometrioza) sau pentru tratarea acneei”, sustine dr. Dorina Blaja, medic la cabinetul de planificare familiala din cadrul Spitalului Judetean Clinic de Urgenta Ilfov (fost Titan).

Specialistul spune ca aceasta este una dintre recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), prezentate in cadrul unei conferinte recente. De asemenea, medicul mai lamureste un mit. „Se spune ca femeile trebuie sa faca o pauza atunci cand iau contraceptive orale.

OMS a mai spus, bazandu-se pe experienta tarilor din intreaga lume, ca nu este nevoie de aceasta pauza la administrarea pilulelor, decat atunci cand femeia doreste sa ramana insarcinata sau in urma unei operatii cu imobilizare la pat”, precizeaza dr. Blaja.

Medicii de planificare familiala spun ca, in ultimul timp, tinerii isi incep viata sexuala tot mai devreme, dar se informeaza in legatura cu metodele de contraceptie la care doresc sa recurga. „Sunt cazuri foarte rare atunci cand tinerele ni se adreseaza la varste de 14-15 ani. Majoritatea vin la 16, 17 si 18 ani pana la 25 de ani”, declara dr. Blaja.

Medicul spune ca numarul celor care vin variaza de la 3-6 persoane pe zi pana la 25 in aceeasi zi. La Centrul national de planificare familiala si contraceptie din cadrul Maternitatii Giulesti, se afla in evidenta, potrivit medicilor, peste 34.000 de femei.

Sterilet cu doar 10 lei
Doctorii spun ca le incurajeaza pe tinere sa se protejeze la contactul sexual de o sarcina nedorita, mai ales ca, prin programul national de planificare familiala si contraceptie, se acorda gratuit contraceptive si consultatii medicale. „Avortul nu este o metoda contraceptiva.

Aceasta ultima solutie de impiedicare a unei sarcini poate sa duca la infertilitate sau chiar la deces”, avertizeaza dr. Dorina Blaja. De asemenea, medicul mai insista si pentru efectuarea unui examen ginecologic anual.

Potrivit dr. Adriana Constantin, medic la Centrul national de planificare familiala si contraceptie din cadrul Maternitatii Giulesti, prin programul national de planificare familiala si contraceptie, elevii si studentii, dar si somerii, persoanele din mediul rural, cele care primesc ajutor social pot beneficia de contraceptie gratuita.

De aceasta metoda se bucura si femeile in primele trei luni de dupa un avort sau persoanele care declara, pe proprie raspundere, ca nu au nici un fel de venit. Pentru a primi gratuit prezervative sau pilule contraceptive, elevii si studentii au nevoie doar de carnetul de note vizat pe anul in curs sau de o adeverinta de la unitatea de invatamant.

„Orice persoana poate beneficia de contraceptie si consultatie gratuita, chiar daca nu este inscrisa la un medic de familie”, precizeaza dr. Constantin. Printre metodele de contraceptie disponibile in cabinetele de planificare familiala se numara prezervative, pilule contraceptive, injectii contraceptive, sterilete.

Persoanele care apeleaza la serviciile acestor cabinete primesc gratuit 12 prezervative lunar, o folie de pilule contraceptive in fiecare luna sau o injectie care protejeaza timp de trei luni. Pentru persoanele care doresc anumite tipuri de pilule, acestea se pot achizitiona la un pret mult mai redus decat in farmacii.

„Spre exemplu, pilule care in farmacii costa 30 RON la cabinetele de planificare familiala se gasesc cu 15 sau 17 RON”, potrivit dr. Blaja de la Spitalul Titan. Dr. Constantin, de la Maternitatea Giulesti, ne spune ca, in timp ce in clinicile private pentru montarea unui sterilet se platesc cateva milioane, la acest cabinet costa 10-30 RON. 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân