Simptome care prevestesc Chlamidya, Gonoreea şi HPV (boli cu transmitere sexuală)

Infecţiile cu transmitere sexuală afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Cele mai frecvente sunt: Chlamidya, Gonoreea, Herpesul genital, HPV, anumite tipuri de hepatită, Sifilis, HIV, Tricomonas. Simptomele pot fi uneori absente.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Simptome care prevestesc Chlamidya, Gonoreea şi HPV (boli cu transmitere sexuală)

Infecţiile cu transmitere sexuală afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Cele mai frecvente sunt: Chlamidya, Gonoreea, Herpesul genital, HPV, anumite tipuri de hepatită, Sifilis, HIV, Tricomonas.

Simptomele pot fi uneori absente. Dacă crezi că ai fost expus unei infecţii cu transmitere sexuală, ai anumite simptome, atunci trebuie să te adresezi medicului. Este esenţial să fii evaluat şi, dacă e cazul, tratat.

Dacă aveţi o infecţie cu transmitere sexuală, riscul de contactare al alteia este mai crescut, iar cele mai multe dintre ele pot duce la infertilitate.

„Folosirea corectă a prezervativului reduce semnificativ riscul de contactare. Infecţiile cu transmitere sexuală, care sunt cauzate de bacterii sau paraziţi, pot fi tratate şi vindecate. Cele cauzate de viruşi pot fi ţinute sub control, dar nu se vindecă.

Poţi contacta o infecţie cu transmitere sexuală dacă ai contact sexual vaginal, oral sau anal.
De multe ori, simptomele lipsesc, sau nu sunt specifice, de aceea este important să faci regulat screening”, spune medicul ginecolog Erna Stoian pentru CSID.

Gonoreea

Gonoreea este cauzată de o bacterie denumită Neisseria gonorrheae, care se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral.„ Apare mai frecvent la tineri şi are o perioadă de incubaţie de 3-21 de zile. De multe ori, simptomele nu sunt evidente.

La femei acestea includ sângerări între menstre, durere la urinare, leucoree abundentă cu tentă verzuie. Dacă nu este tratată, această afecţiune poate duce la boala inflamatorie pelvină şi la infertilitate. Se poate transmite de la mamă la făt în timpul naşterii.

La bărbaţi poate cauza dureri la urinare şi secreţie uretrală abundentă. Netratată, duce la complicaţii ale prostatei şi testiculelor.
Diagnosticul se face în urma testelor luate din secreţia vaginală sau uretrală. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice.

Infecţia cu Chlamydia 

Infecţia cu Chlamydia este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. Cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis, ea afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Din păcate, de cele mai multe ori, este asimptomatică. „Se poate lua prin contact sexual vaginal, anal sau oral. De asemenea, se poate transmite şi de la mamă la făt în timpul naşterii.

De obicei, la femei nu există simptome. Dacă apar, ele includ: leucoree vaginală anormală, urât mirositoare, senzaţie de usturime la urinare şi durere în timpul contactului sexual.

Simptomele la bărbaţi: secreţie utretrală, durere la urinare, senzaţie de usturime şi arsură la nivelul orificiului uretral, durere sau inflamare a unui testicul’’, precizează medicul ginecolog pentru CSID.

Diagnosticul se pune în urma probelor luate din secreţia vaginală sau uretrală sau prin măsurarea anticorpilor din sânge.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice.

Dacă nu este tratată, la femei poate ajunge la uter şi trompe, ducând la blocarea lor, la boala inflamatorie pelvină şi, ulterior, la infertiliate, dureri pelvine sau sarcini extrauterine. La bărbat, dacă se răspândeşte la epididim, poate cauza durere, febră şi, uneori, infertilitate.
Bărbaţii şi femeile cu Chlamydia pot dezvolta artrită. Complicaţiile la făt pot include probleme oculare şi pneumonie. De asemenea, infecţia cu Chlamydia poate creşte riscul de naştere prematură. Folosirea corectă a prezervativului reduce riscul de infecţie, dar nu îl elimină.

Human papillomavirus (HPV)

Human papillomavirus (HPV) cuprinde peste 200 de tipuri de viruşi. „Orice persoană activă sexual poate contacta HPV, dar riscul creşte atunci când există parteneri sexuali multipli. Aproximativ 40 de tulpini pot afecta zona genitală.
Există două categorii de HPV cu transmitere sexuală: Tulpini HPV cu risc scăzut, care determină apariţia condiloamelor genital.
Tulpini HPV cu risc crescut, care pot cauza diverse tipuri de cancere: cancer de col uterin, cancere vulvare si vaginale, cancere peniene, anumite cancere de gât sau bucale’’, subliniază medicul Erna Stoian pentru CSID.

Pentru că HPV este o infecţie frecventă, majoritatea persoanelor se infectează cu o tulpină în decursul vieţii.

Multe persoane nu au simptome, în timp ce la altele apar condiloame genitale. Majoritatea infecţiilor dispar într-un sau doi ani, dar, din păcate, unele infecţii HPV pot persista şi pot duce la apariţia cancerelor.

Candiloamele genitale sunt umflături mici de culoare roşiatică sau gri, care provoacă mâncărimi şi disconfort, dar şi sângerare în timpul contactului sexual.

La femei condiloamele apar pe vulvă, vagin, col uterin, aria dintre orificiul vaginal şi anus. La bărbaţi se pot instala pe penis, scrot sau anus.
De asemenea, pot apărea condiloame la nivelul cavităţii bucale sau gâtului.

Testul de screening Babes Papanicolau poate detecta la femei modificări la nivelul colului uterin, iar acestea pot impune testarea pentru HPV.

Folosirea prezervativului scade rata de trasmitere, dar nu o elimină. Vaccinarea este o metodă ce poate proteja de infecţia cu anumite tipuri de HPV, unele cu risc crescut.

Nu există un tratament specific pentru infecţia virală HPV. Condiloamele genitale trebuie tratate, fie prin aplicare de creme la domiciliu, fie folosind alte metode, ca şi crioterapia, rezecţia cu ansă electrică sau cu bisturiul.
Leziunile precanceroase ale colul uterin trebuie supravegheate şi medicul poate alege diverse forme de tratament: Crioterapia, Conizaţia, Terapia Laser, LEEP’’, afirmă Dr. Erna Stoian.

Foto: 123rf.com
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”