Dominanţa erotică în obţinerea plăcerii sexuale

Sunt persoane pentru care dominanţa erotică reprezintă maxima plăcere în pat. Perspectiva psihologică spune că, atâta vreme cât ambii parteneri au convenit asupra acestui aspect, au discutat toate implicaţiile şi au căzut de acord, dominanţa erotică devine parte din viaţa lor sexuală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dominanţa erotică în obţinerea plăcerii sexuale

Sunt persoane pentru care dominanţa erotică reprezintă maxima plăcere în pat. Perspectiva psihologică spune că, atâta vreme cât ambii parteneri au convenit asupra acestui aspect, au discutat toate implicaţiile şi au căzut de acord, dominaţia erotică devine parte din viaţa lor sexuală.

În privinţa clasificării dominanţei erotice, psihologia vorbeşte despre BDSM, o gamă de practici sexuale ce includ jocuri de rol, dominanţă, subordonare, sadomasochism, constrângere şi alte dinamici interpersoanale.

Ce reprezintă BDSM?

  • BD – boundage and discipline, adică scalvie şi disciplinare
  • DS – dominance and submission, adică dominare şi supunere
  • SM – sadism and masochism, adică sadism şi masochism

De asemenea, avem două tipuri de forme de dominanţă: soft şi extrem. Diferenţa o face intensitatea jocurilor erotice.

Soft BDSM este o practică prin care partenerul este legat la ochi sau/şi la mâini şi este forţat în joacă să facă sau să i se facă anumite jocuri erotice.

Extrem BDSM poate presupune de asemenea legarea partenerului/ei, dar spre deosebire de soft BDSM se folosesc tehnici sau dispozitive care să producă durere.

Problema poate apărea în cazul în care unul dintre parteneri nu este de acord cu dominaţia sau când partenerului care îşi doreşte să domine sau să fie dominat îi este influenţat comportamentul în relaţia de cuplu, la muncă sau în societate.

Este normal să ne dorim să dominăm sau să fim dominaţi?

În anumite limite, este normal, dacă ambii parteneri sunt de acord. Dacă se trece de o anumită limită, putem vorbi de anumite tulburări de personalitate ce trebuie tratate cu seriozitate pentru a nu se agrava.

Ce se întâmplă dacă avem dorinţa de a domina sau de a fi dominaţi şi nu ni se îndeplineşte această dorinţă?

Orice dorinţă nesatisfăcută se transformă în nemulţumire şi mai apoi în frustrare. Cele mai multe frustrări pot duce la depresie, tulburări de personalitate sau de comportament.
De aceea este foarte important să ne evaluăm sincer pentru a vedea dacă ceea ce ne dorim se află în sfera normalităţii sau a patologiei.

De asemenea, dacă aceste comportamente, idei sau fantezii ale partenerului ni se par exagerate, este important să îl ajutăm să îşi descopere problemele, pentru ca mai apoi să şi le trateze pentru a nu se agrava sau pentru a nu ne distruge relaţia de cuplu.

Dacă vorbim de dorinţe exagerate, pot fi ele tratate? Şi dacă da, cum?

Depinde de gravitate. Anumite probleme se pot rezolva prin psihoterapie personală sau de cuplu. În anumite situaţii mai grave sau când însoţite de anumite probleme psihice (cum ar fi schizofrenia, psihopatia, sociopatia), este importantă medicaţia psihiatrică sau chiar internarea într-un spital de specialitate.

De asemenea, dacă vorbim de îmbinarea acestor dorinţe de dominaţie cu anumite adicţii (droguri, alcool, anumite medicamente), este foarte important să apelăm, în funcţie de gravitate, la un psihoterapeut sau medic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân