De ce nu mai suntem în stare să avem relaţii de lungă durată?

Cu siguranţă printre rezoluţiile pentru 2015 se numără şi cele legate de relaţia de suflet. Dacă aţi găsit deja perechea, trebuie să vă bucuraţi, dar nu şi să vă relaxaţi – dragostea se menţine dacă o întreţineţi constant. Dacă încă prospectaţi piaţa, trageţi aer în piept şi updataţi-vă.
  • Publicat:
De ce nu mai suntem în stare să avem relaţii de lungă durată?

Cu siguranţă printre rezoluţiile pentru 2015 se numără şi cele legate de relaţia de suflet.

Dacă aţi găsit deja perechea, trebuie să vă bucuraţi, dar nu şi să vă relaxaţi – dragostea se menţine dacă o întreţineţi constant.

Dacă încă prospectaţi piaţa, trageţi aer în piept şi updataţi-vă.

Am crescut cu ideea, inspirată de basmele lui Walt Disney, că va veni un prinţ călare pe un cal alb şi ne va lua la castelul său. Ori că bărbaţii vor găsi prinţesa exilată într-un castel pe care o vor salva. Şi că vom trăi împreună cu sufletul pereche până la adânci bătrâneţi, asta după ce nunta va dura trei zile şi trei nopţi. Iar căsătoria va fi binecuvântată cu mulţi copii, toţi sănătoşi, frumoşi şi deştepţi.

Să ne trezim însă, cu tot respectul Disney ne-a făcut să visăm frumos în copilărie, însă a trişat. A modificat finalul basmelor din care s-a inspirat. În variantele originale nici unul nu se termină perfect. Spre exemplu, Mica Sirenă – prototip în care se găsesc multe femei din ziua de azi care îşi doresc “bărbaţi inaccesibili”, nu rămâne cu prinţul de pe uscat ci moare de tristeţe. Prinţul se căsătoreşte cu o pământeană de-a lui.

Să ne trezim, nimeni nu mai salvează pe nimeni în ziua de azi, dar sincronizarea, interesele comune, proximitatea, educaţia – pe termen lung devin la fel de importante ca atracţia fizică şi conexiunea mentală. Barierele religioase, interasiale, diferenţe mari de vârstă încep să se piardă din contur.

Să nu ne mai plângem de milă

Înainte de orice, să avem puterea să ne detaşăm pentru câteva clipe de prezent şi să ne privim viaţa în ansamblu. Nu am fost mereu aşa, nu vom fi mereu aşa. Suntem într-o continuă transformare. Viaţa este făcută din mai multe capitole. Oamenii vin şi pleacă din viaţa noastră precum anotimpurile.

Se zice că un om stă alături de noi atâta timp cât are un rol în viaţa noastră – atâta timp cât are să ne înveţe ceva şi atâta timp cât trebuie să ia o lecţie de la noi. Nu forţaţi întâmplările, nu forţaţi oamenii. Nu vă forţaţi pe voi. Însă nu dormiţi! Bucuraţi-vă de ceea ce vi se întâmplă, faceţi clipa mai frumoasă. Niciodată nu rămâne un loc gol.

Cred că într-un moment de sinceritate absolută chiar şi cea mai romantică fată ar recunoaşte că îi e greu să se îndrăgostească de un “prinţ” plin de probleme existenţiale, comportamentale, financiare. Ei bine, ce ţie nu îţi place altuia nu îi face. Dacă nu îţi plac “plângăcioşii” renunţă la atitudinea asta.

Dacă nu eşti fanul “sufocării” persoanei iubite cu mesaje la toate orele (reţelele sociale lasă această falsă impresie că interlocutorul trebuie să-ţi răspundă instant la mesaje), ai răbdare. Ai răbdare! Ai răbdare. Mergi la sport, fă meditaţie, încearcă să-ţi autodepăşeşti limitele. Profită de timpul liber pe care îl ai în favoarea ta! Cu atitudinea potrivită, vei atrage! Cu toţii căutăm exemple de succes şi oameni relaxaţi.

De ce nu mai vrem relaţii?

Criza naşte monştri. Este demonstrat. Această criză financiară şi morală ne-a făcut pe de-o parte să fim atenţi: la bani, la perspective, la asocieri şi nu în ultimul rând la noi înşine. Investim mai mult timp şi energie în autoperfecţionare. Nu este un lucru rău. Ne pregătim, arătăm mai bine – dar pentru cine? Pentru noi. Pentru imagine. Arătăm mult mai tineri decât părinţii şi bunicii noştri.

Reţelele sociale au un efect asupra noastră mult mai puternic decât orice film documentar sau manual despre puterea imaginii editat până acum. Iluzia “Like-ului” devine o piedică în a ne stabiliza sentimental. Însă, să nu uităm că pe de-o parte lipsa banilor, a siguranţei zilei de mâine, iar pe de altă parte transformările fireşti ale relaţiilor interumane în era tehnologiei sunt cele care stau la baza “lipsei de implicare” într-o relaţie serioasă.

Cred că nici femeile nici bărbaţii nu mai vor de fapt chiar orice tip de relaţii. Femeile vor bărbaţi educaţi, îngrijiţi, frumoşi, cu stare materială, cu un stil de viaţă sănătos. Îi vor fideli, îi vor fascinanţi, pasionaţi de călătorii, de gastronomia fină, muzică clasică, pictură şi de ce nu de shopping. Bărbaţii vor femei care încă să aibă naturaleţea unei reprezentante a sexului opus, puternice (dar nu cât să-i inhibe), care să le ofere dragoste, sentimentul de cămin, însă care să nu îi copleşească cu presiuni de genul: locuit împreună, copil, căsătorie.

Evident, nici femeile nu vor să fie supuse unor astfel de presiuni. În mod tradiţional, bărbatul este providerul, cel care aduce resursele în casă, iar femeia are rolul de a îngriji gospodăria şi de a creşte copiii. Astăzi, lucrurile s-au schimbat: în ţările occidentale femeile şi bărbaţii muncesc cot la cot în aceleaşi birouri şi ocupă aceleaşi funcţii.

Evident, coordonatele se schimbă, însă nu trebuie să uităm de magie. Atunci când doi oameni se întâlnesc în momentul potrivit, vor şti asta. Însă, tot ce trebuie să facem este să trăim azi şi nu cu gândul la viitor. Încercaţi să simţiţi “the power of non-atachament”.

Este o lecţie de viaţă. Importantă. Să nu mai credem în “happy-end-uri”, să ne bucurăm de ceea ce ni se întâmplă. Într-un final, să înţelegem că suntem într-o relaţie cu noi înşine şi trebuie să găsim echilibrul şi fericirea în propria persoană.

10 sfaturi utile

Am intervievat aproape o sută de oameni din toate colţurile lumii pentru ajunge la concluziile de mai jos:

  • Viitorul este acum.
  • Dăruieşte fără să aştepţi ceva înapoi. Dacă nu poţi face asta, nu mai dărui.
  • Nu există bărbaţi sau femei perfecte. Există însă momente perfecte.
  • Caută să descoperi părţile bune din fiecare om pe care îl întâlneşti.
  • Nu încerca să schimbi persoana de lângă tine. Nu peste noapte. În momentul în care pui presiune, magia se strică.
  • Nu lua dragostea ca fiind garantată, chiar dacă totul merge bine. Luptaţi pentru menţinerea ei.
  • Indiferent de rasă, vârstă, religie, sex – problemele sunt aceleaşi. Diferă doar filtrul prin care privim.
  • Multe lucruri par imposibile, însă cu setarea potrivită a minţii, muncă, sacrificiu devin mai uşoare decât ne-am imaginat.
  • Totul este în mintea noastră.
  • Nu pune toată energia şi speranţele în persoana pe care o iubeşti. Rişti să o sufoci. Lasă energia să circule!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”