Remediul natural pentru durerile cronice de spate

Shiatsu este o tehnică de masaj veche, de mai bine de un secol, în care practicantul stimulează punctele de presopunctură ale pacientului pentru a calma durerea şi stresul.
  • Publicat:
Remediul natural pentru durerile cronice de spate

A dormi liniştit noaptea poate părea un vis imposibil de atins pentru cei cu durere cronică. Mai mult decât atât, situaţia tinde să se agraveze în timp, rezultând într-un circuit de durere fără sfârşit şi insomnie.Durerea cauzează privarea de somn, care, la rândul ei slăbeşte mecanismele naturale de control asupra durerii – ceea ce duce la mai multă durere şi mai multa insomnie.

Shiatsu este o tehnică de masaj veche, de mai bine de un secol, în care practicantul stimulează punctele de presopunctură ale pacientului pentru a calma durerea şi stresul. Se crede despre această tehnică faptul că functionează pentru a echilibra şi pentru a elibera fluxul de chi sau „forţa de viaţă”, energia organismului.

Ce spun cercetătorii
Din moment ce utilizarea medicamentelor nu este recomandată pe termen lung, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au explorat terapii alternative pentru a ajuta persoanele cu dureri cronice să obţină un somn mai bun. Descoperirile lor au arătat că tehnicile shiatsu auto-administrate, o formă japoneză de masaj similară cu presopunctura, pot ajuta oamenii cu dureri să adoarmă mai repede şi să doarmă o perioadă mai lungă de timp.

Pentru acest studiu, nouă persoane care suferă de durere cronică au fost instruite în tehnici de shiatsu pentru a le efectua chiar înainte de culcare. La follow-up-ul de două şi opt săptămâni, participanţii au raportat că au adormit mult mai repede şi au dormit mai mult, de asemenea.

Cercetatorii au observat că atentia mentală puternică necesară pentru Shiatsu poate fi suficientă în sine pentru a ajuta oamenii să adoarma mai repede: pur si simplu nu există nici un spaţiu mental lăsat liber pentru gânduri negative (de multe ori, acestea reprezintă o parte din insomnie).

„Shiatsu este o terapie fizică, care sprijină şi întăreşte capacitatea naturală a organismului de a se vindeca şi de a se echiliba. Acesta funcţionează asupra întregii persoane, nu doar din punct de vedere fizic, dar, de asemenea, asupra aspectelor psihologice, emoţionale şi spirituale ale fiinţei. Una dintre barierele în încercarea de a adormi pentru persoanele care suferă de dureri este că acestea îşi fac griji cu privire la ceea ce se va întâmplă”, afirmă Bogdan Begligiu, terapeut.

Cercetările în privinţa beneficiilor Shiatsu sunt încă la început, dar rezultatele de până acum sunt promiţătoare.

„Pentru pacienţii care suferă de dureri cronice de spate şi alte tulburări musculo-scheletice, singurul lucru care contează este să găsească ceva care să îşi faca efectul. Shiatsu are mai multe stiluri, abordări filozofice şi baze teoretice care evoluează continuu. Unele se concentrează pe presopunctură, în timp ce altele pun accent pe întreg corpul, având efect de-a lungul căilor energetice”, completează Bogdan Begligiu.

Privarea de somn nu slăbeşte doar pragul de durere al unei persoane, dar îi afectează de asemenea şi sănătatea. Oamenii privaţi de somn sunt predispuşi la obezitate, diabet, boli cardiovasculare şi accidente in trafic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”