Poți să bei vin dacă suferi de hipertensiune arterială?

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor recomandă pacienților cu hipertensiune să limiteze consumul de alcool pentru a reduce nivelul tensiunii arteriale.
  • Publicat:
Poți să bei vin dacă suferi de hipertensiune arterială?
Foto: shutterstock / Poți să bei vin dacă suferi de hipertensiune arterială?

Momentul în care aflii că suferi de hipertensiune poate fi unul frustrant și chiar înspăimântător, deși este un diagnostic primit de multe persoane care reușesc în final să țină această afecțiune sub control și, mai ales, să trăiască o viață normală.

Există mulți factori de risc implicați în apariția hipertensiunii, inclusiv vârsta, stresul, fumatul, gena, afecțiunile deja existente și, în special, o dietă care nu este tocmai de calitate. Mulți dintre acești factori pot fi alterați cu ajutorul schimbărilor majore și este extrem de important să stai de vorbă cu medicul în privința acestor schimbări pentru a fi sigur că ceea ce faci previne hipertensiune și nu o înrăutățește.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor recomandă pacienților cu hipertensiune să limiteze consumul de alcool pentru a reduce nivelul tensiunii arteriale. Astfel, multor pacienți le apare întrebarea dacă se mai pot bucura de vinul preferat din când în când, chiar dacă se confruntă cu hipertensiune. Răspunsul este da și nu.

Când vine vorba de alcool și afecțiunile cronice, cel mai ușor răspuns este abstinența. Deși pentru mulți pacienți aceasta este o realitate greu de acceptat, vinul poate fi consumat cu moderație.

Cum afectează consumul de vin hipertensiunea

Prea mult alcool în sânge poate impacta tensiunea arterială în multe moduri. De exemplu, hormonul renină face ca vasele de sânge să se contracte, iar consumul de alcool crește producția acestui hormon. Mai mult, consumul de alcool poate contracta mai mult vasele de sânge, iar astfel presiune are loc în aceste vase de sânge, rezultând hipertensiune. Potrivit Medical News Today, alcoolul are impact asupra tensiunii arteriale prin nivelul de cortizol, care este un hormon de stres. De asemenea, poate interfera cu medicamentația pentru tensiune arterială în cazul pacienților deja diagnosticați cu hipertensiune și care au primit tratament. Astfel se reduce eficacitatea tratamentului și pot apărea chiar și complicații.

Este foarte bine să te gândești și că în urma consumului de alcool îți poți sabota silueta și te poți trezi cu câteva kilograme în plus, pentru că vinul, de exemplu, conține calorii goale, care duc atât la creșterea în greutate, cât și la creșterea tensiunii arteriale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan