Picăturile de ochi care cresc riscul de glaucom și dereglează glandele suprarenale. Nu trebuie folosite pe termen lung!

  • Publicat:
Picăturile de ochi care cresc riscul de glaucom și dereglează glandele suprarenale. Nu trebuie folosite pe termen lung!
Sursa foto: Shutterstock @Picăturile de ochi

Picăturile de ochi utilizate în tratamentul inflamațiilor și infecțiilor oculare ar putea duce, în cazul folosirii pe termen lung, la creșterea tensiunii intraoculare și la afectarea funcției glandelor suprarenale.

Aceste picături au în compoziție o combinație de două substanțe – tobramicină și dexametazonă -, care au rolul de a combate inflamațiile suprafeței oculare.

Picăturile de ochi de acest tip nu trebuie folosite mai mult de 24 de zile, deoarece există riscul să dezvoltați glaucom, cataractă sau sindromul Cushing, ca urmare a expunerii organismului o perioadă îndelungată la concentrații prea mari de cortizol.

Cauza cea mai frecventă a sindromului Cushing este administrarea de medicamente asemănătoare cortizolului (prednison, prednisolon, dexametazonă). În acest caz se numește sindrom Cushing iatrogen (adică apare în urma unui act medical).

Corticoterapia poate duce la sindrom Cushing indiferent de modul de administrare (pastile, injecții, creme, spray nazal, picături de ochi, inhalator).

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă prezentați umflare și creștere în greutate în zona trunchiului și a feței, deoarece acestea sunt, de obicei, primele manifestări ale sindromului Cushing.

Riscurile sunt importante mai ales la copii, adolescenți și la pacienții tratați cu medicamente care conțin ritonavir sau cobicistat.

Potrivit prospectului, picăturile de ochi pe bază de tobramicină și dexametazonă sunt folosite pentru tratamentul inflamației şi unei posibile infecții oculare. Această inflamație poate fi provocată de o intervenție chirurgicală oftalmologică, de o infecție, de un corp străin care v-a pătruns în ochi sau de o altă agresiune la nivel ocular.

Corticosteroizii (dexametazona în acest caz) ajută la prevenirea sau la scăderea inflamației la nivel ocular, iar medicamentele antiinfecțioase (tobramicina în acest caz) sunt active împotriva multor microorganisme care pot infecta ochiul.

Aceste picături de ochi nu trebuie folosite dacă sunteți alergic la tobramicină şi/sau dexametazonă. De asemenea, nu trebuie utilizate dacă aveți Herpes simplex keratită, variolă, varicelă/herpes zoster sau orice alte infecții virale ale ochiului, tuberculoză a ochiului, boli fungice ale ochiului sau infecții parazitare netratate ale ochiului.

În cazul în care aveți valori mari ale presiunii intraoculare (glaucom), cu afectarea nervului optic, scăderea acuităţii vizuale şi defecte ale câmpului vizual şi formare a cataractei posterioare subcapsulare, cereţi sfatul medicului înainte să folosiți aceste picături de ochi.

În timpul tratamentului cu acest medicament, medicul vă poate solicita să vă prezentaţi periodic la cabinet pentru verificarea presiunii intraoculare.

Utilizați acest medicament atât timp cât medicul v-a prescris să o faceți! Nu vă administrați picături de ochi fără a consulta înainte medicul oftalmolog!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân