Pentru cât timp ești contagios dacă ești răcit?

Suntem în sezonul rece, iar gripa și răceala sunt la ordinea zilei. Iată pentru cât timp ești contagios dacă ești răcit.
04.11.2020
Pentru cât timp ești contagios dacă ești răcit?
Pentru cât timp ești contagios dacă ești răcit?

Răcelile sunt extrem de comune, mai ales în sezonul rece, iar asta și pentru că există undeva la 200 de virusuri vinovate pentru apariția lor, inclusiv rinovirusuri, adenovirusuri și coronavirusuri, informează Institutul Național de Sănătate. Totodată, trebuie să ținem cont că răcelile sunt extrem de contagioase. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor susține că răcelile pot fi transmise în aer, prin contactul direct cu o persoană infectată sau chiar dacă utilizăm toaleta după o persoană infectată dacă nu ne spălăm pe mâini.

Măsuri necesare de prevenție

Pentru a te proteja de o posibilă răceală trebuie să urmezi câțiva pași care deja ți se par extrem de comuni de când cu pandemia de COVID-19. Spală-te pe mâini cu apă și săpun, nu-ți atinge fața și stai la distanță față de persoanele bolnave.

Perioada de incubare a răcelii, sau intervalul de timp de când se produce infectarea și când încep simptomele să apară este de două-trei zile. Din păcate, această perioadă este cea mai contagioasă. Printre simptome se numără: durerile în gât, tuse, strănut, dureri de cap, dureri de corp și pot ține între câteva zile și până la două săptămâni, dar după prima săptămână pacientul nu mai este contagios.

Bineînțeles, regula nu se aplică întotdeauna. Câtă vreme simptomele persistă, vei fi în continuare contagios. Cel mai bun mod de a te proteja în sezonul rece este să continui să urmezi măsurile de prevenție precum spălatul pe mâini cu apă și săpun, distanțarea față de persoanele bolnave sau chiar să te izolezi dacă prezinți aceste simptome, până te simți din nou sănătos.

Simptome COVID-19

Din păcate, în sezonul rece, infecția cu COVID-19 poate fi confundată cu o simplă răceală. Simptomele celor două patologii sunt similare, dar debutul acestora diferă. Iată care sunt simptomele produse de noul coronavirus.

Printre cele mai frecvente manifestări ale COVID-19 amintim:

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Chef Vasi Bejenaru: cea mai gustoasă rețetă de fasole cu ciolan afumat