Obezitatea și riscul de avort. Dr. Alexandru Ciulcu, medic primar obstetrică-ginecologie, vorbește despre pericolele pentru mamă și făt

Dr. Alexandru Ciulcu, medic primar obstetrică-ginecologie, pune în lumina obezitatea și riscul de avort și legătura dintre cele două.
  • Publicat:
Obezitatea și riscul de avort. Dr. Alexandru Ciulcu, medic primar obstetrică-ginecologie, vorbește despre pericolele pentru mamă și făt
Obezitatea și riscul de avort. Dr. Alexandru Ciulcu, medic primar obstetrică-ginecologie, vorbește despre pericolele pentru mamă și făt

Înainte de a începe explicarea riscurilor obezității în sarcină, este important să menționăm că ne referim la femeile care aveau deja o problemă cu greutatea, înainte de a rămâne însărcinate. Dr. Alexandru Ciulcu, medic primar obstetrică-ginecologie, pune în lumina obezitatea și riscul de avort și legătura dintre cele două.

Obezitatea și riscul crescut de avort

Legătura dintre obezitate și avortul spontan a fost mult investigată în ultimele decenii și a devenit destul de clar că greutatea joacă un rol-cheie în evoluția sănătoasă a fătului. Dar obezitatea în sine provoacă avort spontan? Este o întrebare cu care mulți doctori, oameni de știință și femei expuse riscului se luptă, adesea confundând linia dintre ceea ce ne spune cercetarea și ceea ce presupunem că înseamnă.

“Obezitatea este asociată cu un risc crescut pentru aproape toate complicațiile sarcinii, cum ar fi incidența mai mare a avorturilor, a cazurilor de moarte fetală intrauterină, a defectelor congenitale, hipertensiune arterială gestațională asociată cu semne de afectare ale altor organe – cel mai frecvent ficat sau rinichi (preeclampsie), diabet gestațional, disfuncție cardiacă, apnee în somn, făt macrosom – cu o greutate mai mare decât normalul. Cauza asocierii dintre obezitate și defecte congenitale fetale este necunoscută, dar este presupus a fi legată de rezistența la insulină, diabetul gestațional sau diverse deficite nutriționale”, spune dr. Alexandru Ciulcu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Cea mai probabilă explicație este că obezitatea crește riscul apariției altor factori asociați cu pierderea sarcinii. De exemplu:

  • Obezitatea este asociată cu hipertensiunea arterială, care poate complica preeclampsia.
  • Obezitatea poate face diabetul mai greu de gestionat, crescând riscul de complicații în primele 13 săptămâni.
  • Obezitatea poate agrava o situație deja dificilă în cazul femeilor care prezintă deja un risc mai mare de avort spontan.

Complicațiile cezarienei în cazul unei gravide supraponderale

La fel ca și în cazul riscului de avort spontan, obezitatea poate însemna creșterea factorilor de risc și pentru vindecarea plăgii post-cezariană. În special în cazul unei cezariene repetate, la o pacientă supraponderală – intervenție neprogramată sau planificată – poate crește, de asemenea, riscurile chirurgicale și neonatale, mai ales că femeile obeze sunt mai predispuse să dezvolte complicații ale sarcinii, enumerate mai devreme. Obezitatea poate determina o durată mai mare a spitalizării post-naștere prin ceazariană.

“Numărul operațiilor cezariene este mai mare la pacientele obeze, iar anestezia poate fi problematică. În plus, complicațiile asociate operațiilor cezariene (precum infecția sau dehiscența plăgii) sunt mai frecvente. Existența unui strat de țesut adipos bine reprezentat predispune la apariția seroamelor (acumulare de lichid gălbui, subtegumentar) și implicit, la o vindecare deficitară a plăgii. Le recomand pacientelor mele să meargă la nutriționist, în special dacă își doresc să devină mame. Deja pe un fond de obezitate, excesul ponderal din perioada sarcinii poate să crească riscurile tuturor patologiilor enunțate mai devreme și pot pune în pericol sănătatea mamei și viitorului copil.”, mai adaugă dr. Ciulcu.

Pacientele obeze, alăptare cu dificultăți

Frecvent, pacientele obeze prezintă dificultăți în inițierea și menținerea alăptării. Posibilele cauze sunt reprezentate de dificultatea poziționării corecte a copilului, probleme psiho-sociale sau afecțiuni endocrinologice, cum ar fi un răspuns scăzut al prolactinei la debutul alăptării. Majoritatea studiilor sugerează faptul că pierderea ponderală înainte de concepție îmbunătățește fertilitatea și felul în care decurge sarcina, dar și perioada de alăptare.

Indicele de masa corporală crescut în timpul sarcinii poate afecta fătul

Un IMC crescut pe perioada sarcinii duce la afecțiuni mai frecvent întâlnite la feții cu mame obeze:

  • defecte congenitale fetale (cardiace sau defecte de tub neural);
  • macrosomia (situație în care fătul este mai mare decât normal, fiind predispus la complicații în timpul nașterii);
  • nașterea prematură (provocată de complicațiile asociate sarcinii la pacientele obeze, spre exemplu, preeclampsia);
  • astm bronșic în copilărie;
  • obezitate in copilărie.

Care sunt indicatorii de obezitate? Cum știm cât de gravă este problema greutății pentru o femeie însărcinată?

Obezitatea reprezintă o boala complexă ce presupune un exces ponderal, preponderent al țesutului adipos. Obezitatea reprezintă o afecțiune medicală ce duce la multiple complicații, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, diabet, hipertensiune arteriala și unele tipuri de cancer. De obicei, obezitatea derivă din factori psihologici, de mediu, familiali, combinați cu dieta și activitatea fizica. IMC (indice de masa corporală) este frecvent utilizat în diagnosticarea obezității. Acesta se calculează prin formula IMC= . În majoritatea situațiilor, IMC este util în aprecierea țesutului adipos (cu excepția celor care au un țesut muscular mai bine dezvoltat, a copiilor, a vârstnicilor, etc). Valorile IMC se clasifică astfel:

Un alt indicator este reprezentat de circumferința taliei – o valoare mai mare de 102 cm la bărbați si 89 cm la femei reprezintă un factor de risc pentru complicațiile obezității. Conform USA Institute of Medicine, câștigul ponderal în sarcină, în funcție de IMC calculat înaintea concepției, ar trebui să fie de:

Dieta sănătoasă, una dintre soluțiile pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului

Este recomandat ca pacientele să slăbească înaintea sarcinii. În cazul gravidelor obeze, este importantă prevenirea excesului ponderal survenit pe parcursul sarcinii, însă este vital ca fătul să aibă o curbă de creștere corespunzătoare.

Pentru a preveni aceste complicații, este important ca pacientele:

  • Să aibă o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în proteine, acid folic, calciu, fier, precum și alte substanțe nutritive;
  • Să facă sport (spre exemplu, mers, înot sau aerobic de intensitate redusă);
  • Să meargă la consulturile prenatale (acestea sunt vitale pentru monitorizarea sănătății mamei și a fătului).
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân