Medicamente pe care să nu le iei niciodată cu lapte! După cât timp ar trebui să consumi produsele lactate

Unele medicamente pot reacționa cu laptele și alte produse lactate, fie absorbind mai puțin din medicament, fie provocând schimbări în nivelurile de calciu din sânge.
  • Publicat:
Medicamente pe care să nu le iei niciodată cu lapte! După cât timp ar trebui să consumi produsele lactate
Medicamente pe care să nu le iei niciodată cu lapte! După cât timp ar trebui să consumi produsele lactate

Avem în corp mai mult calciu decât orice alt mineral, iar acesta formează oasele și dinții și menține anumite țesuturi ale corpului puternice și flexibile pentru mișcare. De asemenea, calciul contribuie și la coagularea sângelui, contractarea vaselor de sânge și a mușchilor, iar corpul nu poate produce hormoni fără el. Datorită conținutului mare de calciu, produsele lactate pe care le consumi sunt importante, dar există unele medicamente cu care nu ar trebui să le amesteci. Unele medicamente pot reacționa cu laptele și alte produse lactate, fie absorbind mai puțin din medicament, fie provocând schimbări în nivelurile de calciu din sânge.

Nu trebuie să eviți produsele lactate dacă iei aceste medicamente. În cele mai multe cazuri, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis ghiduri cu privire la cât timp să aștepți înainte de a te bucura de produsele lactate după administrarea medicamentului. Trebuie doar să faci o programare adecvată privind administrarea medicamentelor și consumul de lactate.

Iată șase medicamente cu care nu ar trebui să amesteci produsele lactate.

Medicamente pentru tiroidă

Milioane de oameni iau medicamente pentru hipotiroidism, o afecțiune în care glanda tiroidă, glanda în formă de fluture situată în fața gâtului, nu produce suficient hormon tiroidian. Este un hormon important, deoarece contribuie la energie, reglarea greutății, temperatura corpului și creșterea părului și a unghiilor.

Toate medicamentele pentru tiroidă ar trebui luate pe stomacul gol, dar levothyroxine este puțin diferită. Consumul de alimente sau băuturi care conțin calciu sau administrarea unui supliment de calciu poate duce la o absorbție mai mică a medicamentului. Un mic studiu din 2018 a arătat că în urma consumului de lapte a fost asociat un nivel redus de levothyroxine circulantă. FDA recomandă așteptarea a patru ore înainte de a consuma produse lactate după administrarea medicamentului tău.

Antibiotice

Antibioticele sunt medicamente salvatoare de vieți care acționează împotriva infecțiilor bacteriene. Ele nu au efect asupra virusurilor, gripei sau răcelii obișnuite. Milioane de antibiotice sunt prescrise în fiecare an și există o îngrijorare crescută legată de rezistența tot mai mare la antibiotice. Dar atunci când sunt absolut necesare, antibioticele pot salva vieți.

Există multe antibiotice care nu ar trebui luate cu alimente lactate, deoarece calciul din alimente poate reduce cantitatea de medicament pe care corpul tău o poate utiliza. Separă administrarea medicamentului și a produselor lactate cu cel puțin două ore.

Suplimente cu fier

Unele persoane iau suplimente cu fier pentru anemie, o afecțiune în care sângele nu are suficiente celule roșii. Dacă anemia este suficient de severă, pot fi necesare infuzii de fier, dar de multe ori medicul îți va prescrie suplimente de fier pe cale orală.

Studiile arată că fierul se absoarbe cel mai bine pe stomacul gol. Uneori, suplimentele de fier pot provoca efecte secundare neplăcute, cum ar fi durerea de stomac. În acest caz, este bine să iei suplimentul cu puțină mâncare, dar asigură-te că nu este un aliment lactat bogat în calciu, deoarece acestea pot interacționa. Asigură-te să separi cele două cu aproximativ două ore.

Medicamente pentru osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune frecventă în rândul persoanelor în vârstă, în special femei, în care oasele devin subțiri și fragile. Riscul de fractură crește dacă ai osteoporoză. Se prescriu medicamente numite bifosfonați pentru a întări oasele.

Produsele lactate, dar și alte alimente bogate în calciu, precum suc de portocale fortificat, sunt cunoscute pentru a reduce absorbția și utilizarea medicamentelor de către organism. Asigură-te că aștepți câteva ore înainte de a consuma lapte sau alte produse lactate.

Litiu

Sărurile de litiu sunt medicamente care ajută la reducerea episoadelor maniacale la persoanele diagnosticate cu tulburare bipolară. Acționează prin stabilizarea stării de spirit și, din acest motiv, uneori este prescris pentru alte afecțiuni psihiatrice, cum ar fi depresia sau schizofrenia.

Utilizarea pe termen lung a litiului poate duce la acumularea de calciu în corp. Dacă iei aceste medicamente, discută cu medicul dacă ar trebui să reduci, să eviți sau să ajustezi consumul de produse lactate într-un mod specific.

Medicația HIV

Milioane de pacienți trăiesc cu HIV, iar medicamentele pe care le iau sunt administrate în combinație cu alte medicamente pentru tratarea bolii. Uneori, unul dintre ele este prescris ca măsură profilactică pentru a preveni infecția cu HIV după expunere.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29589994/
  • https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682778.html#:~:text=Why%20is%20this%20medication%20prescribed%3F&text=Iron%20
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470248/#:~:text=Patients%20should%20receive%20instruction%20to,the%20absorption%20of%20oral%20bisphosphonates
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4407950/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân