La 13 ani, i-a convins pe doctori sa o lase sa moara

O fata de 13 ani din Marea Britanie si-a castigat dreptul de a muri cu demnitate, dupa ce medicii au amenintat-o ca o vor da in judecata daca nu accepta un transplant de inima, scrie Daily Mail, in editia electronica
  • Publicat:
La 13 ani, i-a convins pe doctori sa o lase sa moara
La 13 ani, i-a convins pe doctori sa o lase sa moara

O fata de 13 ani din Marea Britanie si-a castigat dreptul de a muri cu demnitate, dupa ce medicii au amenintat-o ca o vor da in judecata daca nu accepta un transplant de inima, scrie Daily Mail, in editia electronica.

Hannah Jones are 13 ani, iar la varsta de 5 ani a fost diagnosticata cu o forma rara de leucemie. De atunci, si-a petrecut viata numai in spitale, printre doctori.

Mai mult, tratamentul agresiv pe care il urmeaza impotriva leucemiei i-a afectat inima, iremediabil. Astfel ca medicii au pregatit-o pentru transplant.

Aici, insa, tanara de doar 13 ani a hotarat sa se opreasca si a refuzat transplantul de cord, spunand ca prefera sa isi petreaca timpul care i-a mai ramas de trait acasa, impreuna cu familia ei. Iar medicii de la spitalul din Hereford au decis sa obtina un ordin judecatoresc, pentru a obliga fata sa accepte transplantul.

Din fericire, insa, cazul nu a ajuns la tribunal, pentru ca Hannah a reusit sa convinga reprezentanta organizatiei britanice pentru protectia copilului ca asta este ceea ce isi doreste cu adevarat.

Exista mari sanse ca adolescenta sa moara pe masa de operatie, in timpul efectuarii transplantului – mai mult, chiar daca supravietuieste, e putin probabil sa mai reziste mult, caci sistemul ei imunitar foarte slabit nu mai poate lupta impotriva leucemiei.

Iar Hannah a spus ca prefera sa mearga acasa, sa se mai joace putin cu fratii ei – Oliver, 11 ani, Lucy, 10, si Phoebe, de 4 ani. Acolo, ar beneficia chiar de o supraveghere profesionista, intrucat mama ei este asistenta, specializata pe terapie intensiva.

Toate aceste argumente i-au convins pe cei de la Protectia Copilului sa nu inainteze cazul in instanta, ca sa incerce sa o oblige pe Hannah sa treaca printr-o operatie ce ar putea fi inutila, daca nu chiar fatala.

„Hannah a trecut deja prin prea multe si ar fi fost scandalos sa fie obligata sa suporte stresul unei posibile audieri la tribunal sau sa fie obligata sa se intoarca la spital”, a declarat tatal fetei, Andrew Jones, de 43 de ani, citat de Daily Mail.

„Evident, ne dorim ca Hannah sa ramana cu noi cat mai mult timp posibil, dar nu o vom obliga sa faca ceva ce sigur nu vrea sa faca, in acest moment. S-a plimbat prin spitale toata viata ei, iar ea a decis ca i-a ajuns”, a completat acesta.

Pentru a supravietui cu gaura din inima pe care i-a cauzat-o tratamentul impotriva leucemiei, Hannah are montat un pacemaker si ia o multime de medicamente. Dar, dupa parerea ei, tot e mai bine decat sa fi stat inca 7 luni in spital, in cazul in care ar fi reusit operatia de transplant.

Reprezentantii unitatii medicale au refuzat sa comenteze situatia si motivele pentru care au decis sa o actioneze in justitie pe Hannah, ca s-o oblige sa accepte transplantul. Un oficial al spitalului a trimis, totusi, o scrisoare familiei, dupa ce aceasta a inaintat o plangere catre Consiliul Medical britanic.

Acesta a scris familiei Jones ca medicii au luat decizia potrivita, insa Protectia Copilului a decis sa nu permita trimiterea cazului la tribunal. In incheiere, reprezentantul spitalului aprecia ca Hannah este „o tanara viteaza si foarte curajoasa”.

„Nu stiu ce le-a spus Hannah, dar trebuie sa fi fost suficient de puternic pentru a convinge cativa oameni sus-pusi ca ea are dreptate. Suntem foarte mandri de fetita noastra”, a adaugat Andrew Jones.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”