Fumatul: efecte asupra sănătății. Cum te ajută ultimele inovații să te lași de fumat

Fumatul rămâne una din cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate în lume, care conduce la apariția celor mai temute boli cronice.
  • Publicat:
Fumatul: efecte asupra sănătății. Cum te ajută ultimele inovații să te lași de fumat
Fumatul: efecte asupra sănătății. Cum ajută ultimele inovații fumătorii să se lase

Oamenii consumă aproximativ 10 miliarde de țigări pe zi, iar în țara noastră, unul din cinci români este fumător activ, arată studiile. În ciuda campaniilor de conștientizare despre efectele pe care fumatul le are asupra sănătății și a înăspririi legilor privind acest viciu, cei mai mulți dintre noi continuă să fumeze, iar cei care încearcă să se lase eșuează pe parcurs sau încearcă alternative considerate mai sigure pentru sănătate.

Deși pentru cei care privesc din exterior renunțarea la acest viciu este doar un aspect care ține de voința proprie, procesul este mult mai complex de atât, având implicații atât fizice – dependența de nicotină care implică hormonul plăcerii, dopamina – cât și implicații psihologice de tip pavlovian, conform experților. Mai exact, actul de a fuma este asociat cu obținerea de plăceri imediate precum relaxarea, calmul, eliminarea stărilor negative precum plictiseala, teama sau chiar furia, dar devine în același timp și un automatism, ceea ce îngreunează în mare măsură procesul de renunțare la fumat.

Fumatul rămâne una din cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate în lume, care conduce la apariția celor mai temute boli cronice, printre care se regăsesc cancerul, bolile cardiovasculare și respiratorii, parodontoza, iar lista poate continua.

Totodată, întregul organism al unui fumător are de suferit în urma consumului zilnic de tutun, fiind afectate fertilitatea, imunitatea, circulația, digestia, dantura, dar și sănătatea celor din jur. Este cunoscut faptul că inhalarea fumului de țigară îi afectează și pe nefumători, într-o mai mică măsură.

Acest lucru se întâmplă deoarece în componența fumului emanat de țigara aprinsă se regăsesc peste 4000 de substanțe toxice care, inhalate regulat, dereglează funcțiile organismului și duc la apariția bolilor.

Ce substanțe periculoase se află în componența țigărilor?

Monoxidul de carbon, un gaz inodor, incolor și insipid, ce nu poate fi detectat de simțurile umane, s-a dovedit a fi extrem de toxic, deoarece se fixează pe hemoglobină și pe enzimele din sistemul respirator, la nivel celular. Aceste efecte se reflectă asupra capacității plămânilor de a acționa, deoarece monoxidul este absorbit în sânge în locul oxigenului și cauzează insuficiență pulmonară și cardiacă. Din nefericire, o singură țigară conține 3,2% monoxid de carbon, mai mult cu 1,7% decât fumul emanat de țevile de eșapament ale mașinilor.

Nicotina, poate cea mai cunoscută substanță toxică din componența țigărilor, este și cea care provoacă dependență în rândurile fumătorilor. Aceasta ajunge rapid în creier după inhalare și stimulează producția de dopamină, neurotransmițătorul care controlează centrii de recompensă și plăcere ai creierului. Pe lângă acest efect instant, nicotina crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, iar în timp, favorizează apariția rezistenței sau sensibilității la insulină, precum și dezvoltarea sindromului metabolic care crește riscul diabetului de tip 2 și a afecțiunilor cardiovasculare.

Alte componente toxice pe care fumătorii le asimilează zilnic și afectează funcționarea organismului sunt gudronul, etanul, arsenicul, cianura, amoniacul, utilizat pentru curățarea toaletelor, formadelhida, pentru conservarea cadavrelor, particule de suspensie.

Fumatul: tehnologia vine în ajutorul fumătorilor

În prezent, la nivel mondial se desfășoară numeroase studii pentru a identifica modurile în care fumatul afectează sănătatea oamenilor, dar și studii pentru a găsi noi metode și soluții care contracarează sau măcar limitează efectele negative ale fumatului.

Printre inovațiile oamenilor de știință, din ultimii ani, se află și un filtru catalizator care elimină aproximativ 70% din substanțele toxice din țigara clasică, respectiv 100% din cantitatea de metan și monoxid de carbon, 80% din etan, 33% din particule în suspensie și 20% din cantitatea de nicotină.

Produsul a fost inventat de o companie italiană, care își propune să încurajeze fumătorii către un fumat mai conștient, ba chiar să contribuie la procesul de renunțare la acest viciu periculos pentru sănătate.

Cercetători de la Facultatea de Bioinginerie de la Universitatea din Perugia și de la Analytics Service Laboratory din Hamburg, Germania, confirmă eficiența sa, după ce au studiat în detaliu produsul și l-au supus unor teste riguroase. După obținerea tuturor certificărilor, filtrul a fost lansat pe piața din Italia, iar acum este disponibil și în România.

Cei peste 80.000 de utilizatori din Europa spun că au simțit rapid efecte pozitive, precum creșterea rezistenței fizice și reducerea episoadelor de tuse, cu care se confruntau zilnic. Totodată, aceștia au remarcat faptul că gustul și aroma specifică țigării rămân exact la fel, însă într-o variantă mai puțin nocivă pentru sănătate. În plus, ei declară că fumează mai puține țigări pe zi.

Încurajați de feedback-ul pozitiv din piață, reprezentații brandului Smokat își propun ca, în următorii ani, să se extindă în mai multe state europene, printre care Spania, Croația, Germania și Franța. Obiectivul lor principal este să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a fumătorilor și să-i încurajeze să renunțe la acest viciu, prin conștientizarea efectelor nocive pe care le are asupra organismului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”