Fractura de col femural

Fractura de col femural este una dintre cele mai invalidante afecţiuni din lume, cu un procent de 33% dintre pacienţi care sunt total dependenţi sau au nevoie de asistenţă medicală la domiciliu la un an dupa ce a avut loc incidentul. Cifrele sunt cu atât mai ingrijorătoare cu cât se estimează un număr de peste 1,6 milioane de fracturi au loc anual în lume, dintre care 75% afectează femeile.
  • Publicat:
Fractura de col femural

Fractura de col femural este una dintre cele mai invalidante afecţiuni din lume, cu un procent de 33% dintre pacienţi care sunt total dependenţi sau au nevoie de asistenţă medicală la domiciliu la un an dupa ce a avut loc incidentul. Cifrele sunt cu atât mai ingrijorătoare cu cât se estimează un număr de peste 1,6 milioane de fracturi au loc anual în lume, dintre care 75% afectează femeile. 

Fractura de col femural: cauze
Cauzele acestei afectiuni sunt multiple şi consecinţele pot fi dramatice pentru pacienţi sau pentru cei din jurul lor. Din punct de vedere statistic, cele mai multe cazuri de fractură de col femural sunt cauzate de osteoporoză, o afecţiune care duce la pierderea lentă a densităţii osoase, urmată de de slăbirea ţesutului osos şi, invariabil, la diminuarea rezistenţei acestuia. Grav este faptul că, în acest moment, în lume, o fractură osteoporotică are loc la fiecare 3 secunde, iar una la nivelul coloanei vertebrale la fiecare 22 de secunde. Cele mai afectate articulaţii sunt cele din regiunea şoldului, urmate de cele ale pumnului, humerusului şi ale coloanei vertebrale. 

Cea mai importantâ cauză de fractură de col femural este căzătura accidentală, cu un procent de aproape 90% din cazuri. De asemenea, studiile au arătat ca osteoporoza are o componentă genetică puternică, ceea ce înseamnă că daca unul dintre părinţi a suferit o fractură de şold cauzată de osteoporoză, riscurile sunt mari.

Din experienţă, am constatat că ultimii ani au adus o creştere alarmantă a cazurilor de fractura de şold. Contextul în care analizăm creşterea incidenţei acestei boli este foarte important. Din punct de vedere geografic, Europa şi America de Nord au cel mai mare număr de astfel de pacienţi, cu peste 50% din cazurile întâlnite la nivel global. Cei mai afectaţi sunt locuitorii din ţările scandinave, urmaţi îndeaproape de nord-americani. Bineînţeles că există şi factori agravanţi, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, lipsa activităţii fizice sau tratamentele prelungite cu corticosteroizi.

Un alt tablou clinic extrem de îngrijorător este cel al femeii tinere care se antrenează extrem de mult, uneori exagerând cu exerciţiile prea dure şi, în acelasi timp, mănâncă foarte puţin. Deficienţele nutriţionale pot declanşa amenoreea – lipsa menstruaţiei care, din păcate, este un teren propice pentru pierderea densităţii osoase şi, ulterior, pentru fracturi. 


Pentru că principala manifestare a osteoporozei este fractura, atenţia specialiştilor este îndreptată spre identificarea persoanelor care au un risc ridicat de a face astfel de traumatisme. Să nu uităm faptul că românii au o predispoziţie la a face osteoporoză, întrucât se află în grupa de risc, în special din cauza faptului că deficitul de vitamina D este des întâlnit la adulţii din ţara noastră.  

Gândiţi-vă că vorbim de o afecţiune care poate lovi un număr foarte mare de oameni. Statistic, una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani va suferi, la un moment dat, o fractură osteoporotică. Raportul este de 1 la 5 în cazul bărbaţilor din aceeaşi categorie de vârstă.


Suplimentele bazate pe calciu şi vitamina D pot reduce procentajul de pierdere a densităţii osoase la femeile adulte şi vârstnice, având efecte benefice certe asupra celor aflate în postmenopauză.



Cum se diagnostichează osteoporoza 

Diagonisticarea osteoporozei se face, în prezent, cu ajutorul unei investigaţii imagistice efectuate la nivelul coloanei şi a şoldului, cunoscută sub numele de DEXA (Dual Energy Xray Abbsortiometry). Măsuratoarea durează aproximativ 20-30 de minute şi este atraumatică pentru pacient, rezultatul fiind concludent pentru următoarele etape de tratament. Din momentul în care boala este confirmată, tratamentul este de lungă durată şi sunt încercate diferite scheme medicamentoase. Din păcate, exista şi cazuri grave în care evoluţia bolii nu poate fi stopată prin metode tradiţionale.

În cazuri de invaliditate severă, cauzate de fracturi la nivelul colului femural, protezarea şoldului devine cea mai recomandată interventie medicală, întrucât poate reda mobilitatea articulaţiei într-un timp foarte scurt. Operaţia se realizează de ani buni în România, însă recomandările se îndreaptă, cu precădere, către clinicile în care operează chirurgi cu experienţă în astfel de intervenţii, rata de succes şi recuperarea, în cazul acestora, fiind la valori maxime, chiar şi în cazul unor pacienţi cu vârsta foarte înaintată.

Autor: chirurg ortoped Vlad Predescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân