Dr. Monica Marc: Ce conține o țigară și de ce este dăunătoare sănătății

Fumul de țigară cuprinde peste 7000 de constituenţi toxici, incluzând 50 de substanțe cunoscute cu potențial carcinogen.
  • Publicat:
Dr. Monica Marc: Ce conține o țigară și de ce este dăunătoare sănătății
foto: Shutterstock

Să fumezi este o modalitate de a fi în rând cu cei pe care îi admiri sau în preajma cărora te afli. Sau poate fi o modalitate de relaxare. Sau fumatul te ajută să te destresezi. Însă, efectele negative asupra sănătății nu sunt puține și deloc de neglijat. Ce conține însă o țigară? La ce vârste încep conaționalii noștri să fumeze? A răspuns la aceste întrebări dr. Monica Marc, președinta Secțiunii de Tabacologie din cadrul Societății Române de Pneumologie.

 

CSÎD: La ce vârste se apucă românii de fumat?

Dr. Monica Marc: Datele oferite de studiului Global privind Consumul de Tutun la Adulți, 2018, în România arată că vârsta medie de inițiere a consumului de tutun, între persoanele în vârstă de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumători curenți zilnic a fost 17,9 ani (17,7 ani în rândul bărbaților și 18,3 ani în rândul femeilor).

CSÎD: Ce conține o țigară?

Dr. Monica Marc: Compoziția tutunului: fumul de țigară cuprinde peste 7000 de constituenţi toxici, incluzând 50 de substanțe cunoscute cu potențial carcinogen. Cele mai importante substanțe sunt: nicotina, gudronul, acetona, arsenicul, monoxidul de carbon, cadmiul, acidul cianhidric, hidrocarburile aromatice policiclice, nitrosaminele, formaldehida etc. Nicotina este principalul compus chimic care se găsește în plantele de tutun și care generează dependență.

Cum dăunează țigările sănătății

CSÎD: Spuneți-ne, vă rugăm mai multe despre nicotină.

Dr. Monica Marc: Nicotina se găsește sub forma unui lichid incolor, solubil în apă, ușor absorbit în piele și mucoase. Aceasta este un drog psihoactiv care, prin utilizare repetată, determină o dependenţă puternică, la fel de puternică ca heroina sau cocaina.

CSÎD: Ce este gudronul?

Dr. Monica Marc: Gudronul este o substanță lipicioasă asemănătoare catranului de pe drumuri, produsă prin distilarea din diverse materiale: lemn, cărbune, petrol etc. Monoxidul de carbon este un gaz otrăvitor asemănător fumului ce este emanat de pe țeava de eșapament a mașinilor.

CSÎD: De ce sunt țigările atât de blamate?

Dr. Monica Marc: S-a demonstrat științific, prin numeroase studii clinice efectuate de-a lungul timpului, că tutunul cauzează numeroase probleme de sănătate, acesta fiind și motivul pentru care se încearcă, prin politici de renunțare a tutunului, scăderea consumului.

dr Monica Marc, foto arhivă
Dr. Monica Marc, preşedinta Secţiunii de Tabacologie a Socității Române de Pneumologie. Foto: arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân