De ce unii bărbaţi au sânii mari? Află cauzele ginecomastiei!

Decolteul pune mari probeleme femeilor, foarte multe dintre ele nefiind mulţumite de modul în care se prezintă sânii lor. Pentru ele însă există multe soluţii până la bisturiu: sutiene speciale, rochii inteligent alese etc. Însă şi unii bărbaţi au nemulţumiri legate de mărimea exagerată a sânilor lor. Cum apare această afecţiune, numită ginecomastie?
  • Publicat:
De ce unii bărbaţi au sânii mari? Află cauzele ginecomastiei!

 

Decolteul pune mari probeleme femeilor, foarte multe dintre ele nefiind mulţumite de modul în care se prezintă sânii lor. Pentru ele însă există multe soluţii până la bisturiu: sutiene speciale, rochii inteligent alese etc. Însă şi unii bărbaţi au nemulţumiri legate de mărimea exagerată a sânilor lor. Cum apare această afecţiune, numită ginecomastie?

În urma administrării unui tratament medicamentos neprielnic sau din cauza unor dereglări hormonale. Soluţia pentru aceştia este chirurgia de ginecomastie care constă în lipoabsorbţia sau excizia la nivelul glandei mamare.

 
Afecţiunea este frecventă în adolescenţă sau la bătrâneţe. De obicei, la adolescenţi această problemă este temporară şi dispare după aproximativ 18 luni, persistenţa ginecomastiei pubertare fiind neobişnuită pentru băieţii peste 17 ani. Totuşi genecomastia poate afecta şi populaţia adultă în proporţie de 40%-60%.

În afară de mărirea în dimensiuni a sânilor, de ambele părţi sau unilaterală, bărbaţii pot sesiza o consistenţă elastică sau fermă a acestora. “Din păcate, ginecomastia este o condiţie întâlnită tot mai des în rândul bărbaţilor, diagnosticată printr-un examen fizic şi anamneză”, explică dr. Silvia Stănculescu medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, clinica Metamorphosis. 

 
Cauzele apariţiei ginecomastiei
Printre factorii care determină apariţia acestor dereglări hormonale se numără: creşterea nivelului hormonilor estrogeni şi scăderea hormonilor androgeni, neoplasmul pulmonar sau hepatic, ciroza hepatică, hipertiroidismul, tumori testiculare, suprarenale sau ale prostatei, anxioliticele sau antidepresivele, obezitatea, abuzul de droguri ilicite sau de băuturi alcoolice.

“Cel mai adesea, ţesutul glandelor mamare creşte în dimensiuni din cauza nivelului scăzut al testosteronului în organism sau din cauza nivelului crescut de estrogen. Totuşi, lipsa exerciţiilor fizice şi câştigarea în greutate, duc la acumularea unor depozite de lipide deasupra muşchilor pectorali, astfel încât, pentru prevenirea acestei condiţii, mişcarea nu trebuie să lipsească din viaţa unui bărbat sănătos”, menţionează dr. Stănculescu.

De asemenea, ginecomastia mai poate fi favorizată şi de consumul abuziv de substanţe sintetice, precum steroizii anabolizanţi, administrate necorespunzator în ideea de a contura şi mai bine muşchii. 

Soluţii chirurgicale

Pentru ginecomastiile cronice, cele care persistă timp de mai mult de un an de zile, se recomandă îndepărtarea ţesutului cutanat în exces sau liposucţia. Excizia glandei este o altă metodă folosită fie când ţesutul glandular sau pielea în exces trebuie îndepărtate, fie când aureola sau mamelonul trebuie repoziţionate sau redimensionate.

“În urma intervenţiei, cicatricile sunt mici şi plasate astfel încât să fie insesizabile, iar durerile sunt minime şi cedează la calmante obişnuite. Pacientul îşi poate relua activitatea normală la 2-3 zile după operaţie, dar timp de 3 săptămâni este contraindicată expunerea la soare. Pentru o recuperare prielnică, acesta va purta o vestă elastică timp de 2-4 săptămâni”, a mai adăugat dr. Silvia Stănculescu. 

Citeşte şi: 4 teste pentru combaterea cancerului de sân

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”