Cum poate fi diagnosticat melanomul? Motivul pentru care trebuie să faceţi un control dermatologic după vară

V-aţi expus la soare în sezonul cald? Aveţi multe aluniţe? Le monitorizaţi şi aţi observat unele modificări? Pielea este excesiv de uscată şi vă confruntaţi cu leziuni care nu trec? Sunt tot atâtea motive ca să mergeţi de urgenţă la dermatolog.
  • Publicat:
Cum poate fi diagnosticat melanomul? Motivul pentru care trebuie să faceţi un control dermatologic după vară

V-aţi expus la soare în sezonul cald? Aveţi multe aluniţe? Le monitorizaţi şi aţi observat unele modificări? Pielea este excesiv de uscată şi vă confruntaţi cu leziuni care nu trec? Sunt tot atâtea motive ca să mergeţi de urgenţă la dermatolog.

Chiar şi pielea fără multe semne evidente ar trebui evaluată de medic. Motivul este unul singur: mai mult de 70 % dintre melanoame, cele mai periculoase cancere de piele, apar spontan, pe zone de piele fără nicio aluniţă, se arată într-un studiu menţionat recent în publicaţia Academiei Americane de Dermatologie.

,,Pe lângă un control al pielii, noi recomandăm evaluarea prin Foto Finder, sistemul care ne oferă în mod integrat posibilitatea de a face screening pentru cancerul de piele. Acesta evidenţiază o hartă a formaţiunilor existente pe întregul corp şi ne orientează atât asupra evoluţiei lor în timp, cât şi asupra tratamentelor necesare.

Cu ajutorul acestei tehnologii video, putem ţine o leziune sub observaţie pe termen lung. În plus, putem efectua o analiză a formaţiunilor tegumentare cu analizatorul de aluniţe încorporat, putem detecta aluniţele nou apărute sau modificate, precum şi formaţiunile pre-canceroase”, spune medicul Nicoleta Veress, specialist dermatolog

De ce sunt tot mai multe cazuri de melanom?

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 3 milioane de persoane din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancer de piele. Dintre acestea, peste 130 de mii sunt melanoame, cei mai expuşi riscului fiind amatorii de plajă şi solar.

Experţii sunt de părere că subţierea stratului de ozon şi agresivitatea crescută a ultravioletelor au dus la o explozie a cazurilor de melanom. Medicii spun că şansele de vindecare pe termen lung cresc dacă afecţiunea cutanată este diagnosticată la timp şi tratată corect.

,,Cât priveşte terapiile, la ora actuală, există câteva criterii de operabilitate a melanomului pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient, există limite de rezecţie. Terapiile ulterioare, accesibile în România, sunt standard: este vorba despre chimioterapie, imunoterapie cu interferon, iar dintre medicamentele moderne, menţionăm imunoterapia şi terapia ţintită, care pot bloca dezvoltarea celulei tumorale”, afirmă dr. Mirela Drăgan, medic primar oncolog.

De ce este necesară biopsia?

Extrem de importante şi recomandate pentru pacienţi sunt şi testele genetice. Acestea pot orienta medicul către un tratament eficace pentru melanom. În plus, specialiştii insistă asupra efectuării biopsiei ganglionului santinelă.

,,Chiar dacă nu există ganglion inflamat, palpabil, evidenţiat imagistic, totuşi acesta poate să fie invadat. Evaluarea sa presupune injectarea unei substanţe la nivelul de unde s-a extras melanomul şi vizualizarea printr-o metodă imagistică. În cazul în care depistăm un ganglion afectat, se face o excizie a ariei ganglionare ca să împiedicăm apariţia metastazelor”, completează oncologul Mirela Drăgan.

În funcţie de caz, medicii pot oferi soluţii de tratament şi pacienţilor cu metastaze. Însă terapiile pentru melanom sunt cu atât mai eficace, cu cât afecţiunea este depistată în stadiul 1. După vârsta de 20 de ani, se recomandă controlul dermatologic anual, atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Anxietatea: simptome şi soluţii
Anxietatea: simptome şi soluţii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”