Care este cea mai eficientă metodă de corecție și încetinire a evoluției miopiei practicată la ora actuală?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Care este cea mai eficientă metodă de corecție și încetinire a evoluției miopiei practicată la ora actuală?

În prezent, la nivel global se estimează că aproximativ 25% din populație suferă de miopie. Se preconizează că, până în anul 2050, aproximativ 50% din populația globului va suferi de miopie.

În literatura de specialitate, această afecțiune este descrisă ca un viciu de refracție a ochiului ce se manifestă prin dificultatea distingerii obiectelor aflate la distanță, în timp ce obiectele situate în apropiere de ochi se văd clar.

Miopia apare ca urmare, fie a corneei sau cristalinului prea bombate (miopie de refractivă sau de curbură), fie a unei lungimi mai mari decât normal a globului ocular (miopie axială).

Conform doctorului optometrist Jaume Paune, influența celor două mecanisme în progresia miopiei este de aproximativ 70% prin creșterea axului antero-posterior și de aproximativ 30% prin modificările de curbură ale corneei sau ale cristalinului.

Particularitatea persoanelor mioape este faptul că, în cazul lor, imaginea unui obiect aflat la depărtare se focalizează înaintea retinei, nu pe retină, așa cum este cazul persoanelor fără vicii de refracție (emetrope). De aceea, cel mai simplu mod de a corecta acest viciu de refracție este utilizarea unei lentile divergente, așa-numita lentilă cu dioptrii cu minus.

Care sunt cauzele apariției și progresiei miopiei?

De-a lungul timpului, din studiile de specialitate, putem enumera mai multe cauze ale apariției și progresiei miopiei.

Unele dintre cele mai comune sunt cauzele genetice, astfel încât un copil cu un părinte miop este de 3 ori mai predispus la apariția miopiei decât unul cu ambii părinți sănătoși, iar unul cu ambii părinți miopi este de 6 ori mai predispus la apariția miopiei decât un copil în a cărui familie nu se manifestă această afecțiune.

De asemenea, se pare că și etnicitatea sau sexul joacă și ele un rol important în apariția și progresia miopiei. De exemplu, asiaticii sunt mai predispuși la apariția afecțiunii decât caucazienii, iar în general, femeile progresează mai mult decât bărbații.

În ceea ce privește factorii de mediu, câteva din obiceiurile nocive care conduc la apariția și progresia miopiei sunt:

  • suprasolicitarea ochiului prin privirea de aproape pentru un interval de timp mai mare de 3 ore pe zi;
  • petrecerea unui timp redus afară, la lumină naturală;
  • iluminarea ineficientă a camerei de lucru;
  • nutriția dezechilibrată, lipsită de vitamine benefice pentru sănătatea oculară.

Cum se poate corecta și încetini progresia miopiei în mod eficient?

La ora actuală, cea mai eficientă și sigura metodă refractivă de corecție și încetinire a miopiei este ortokeratologia. Această metodă de corecție se bazează pe utilizarea lentilelor de contact de noapte (ortokeratologice), recomandate în special la copii și tineri, în vederea încetinirii progresiei miopiei.

Spre deosebire de tradiționalii ochelari sau lentile de contact obișnuite, lentilele de noapte (ortokeratologie) oferă ca principal avantaj o corecție eficientă și libertate totală pe tot parcursul zilei. Miopii se vor simți la fel de puțin îngrădiți de condiția lor din punct de vedere fizic, ca și persoanele fără probleme de vedere.

Pentru cele mai bune rezultate, lentilele de ortokeratologie se poartă în fiecare noapte pentru un interval de 6 – 8 ore, oferind o remodelare a suprafeței corneei de ordinul micronilor, cu efect de corecție a dioptriilor și de încetinire a progresiei miopiei.

Efectul de remodelare a corneei se realizează în timp prin purtare noapte de noapte și efectul total se va obține, în general, în câteva zile (7-21 de zile), în funcție de reactivitatea fiecărei persoane. Remodelarea corneeană este total reversibilă odată cu renunțarea la portul lentilelor de noapte, iar dioptriile vor reveni la valorile inițiale.

După acest interval de timp, persoanele care suferă de miopie vor vedea clar pe perioada unei zile întregi după purtarea lentilelor de ortokeratologie și în plus pentru copii și tineri progresia miopiei va încetini semnificativ, până la stopare în unele cazuri.

Astfel, prin asocierea celor două efecte principale corecția dioptiilor și mai ales încetinirea progresiei miopiei la copii și tineri, putem spune că ortokeratologia este superioară altor metode de corecție neinvazive precum ochelarii sau lentilele de contact clasice, ori invazive precum chirurgia refractivă (aceasta nu se poate aplica copiilor și tinerilor din cauza progresiei miopiei).

Cu ajutorul lentilelor de ortokeratologie, cei care suferă de miopie se pot bucura de o calitate a vieții mult îmbunătățită, grija ochelarilor dispare și pot practica fară opreliști diverse sporturi (tenis, înot, schi etc.), copiii vor avea în încredere de sine marită iar din punct de vedere estetic se vă îmbunătăți aspectului individual și nu în ultimul rând cu fiecare an de purtare a acestor lentile, vom putea salva dioptrii ce altă dată ar fi reprezentat o progresie definitive a miopiei.

În România, poți beneficia de lentile ortokeratologice apelând la compania Ocularia. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul distribuției și suportului tehnic a lentilelor ortokeratologice, Ocularia este alegerea firească a celor care vor să scape de povara miopiei și să încetinească ritmul progresiei copiilor lor.

Ocularia colaborează cu o rețea profesională de medici și adaptatori care oferă persoanelor interesate suportul și informarea de care au nevoie în vederea încetinirii evoluției miopiei cu ajutorul lentilelor ortokeratologice. De asemenea, deoarece calitatea tratamentului depinde în mod direct și de precizia investigațiilor efectuate, specialiștii din echipa de suport Ocularia efectuează în colaborare cu clinicile și adaptatorii parteneri, măsurători cu aparate foarte precise de ultimă generație pentru a le asigura clienților lor rezultate de top.

În concluzie, lentilele de noapte (ortokeratologia) sunt recomandate de specialiști din întreaga lume la copii și tineri în special pentru efectul de încetinire a progresiei miopiei, dar și pentru corecția dioptriilor ce redă bucuria unei vederi clare pe toată durata zilei fără dispozitive ajutătoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
7 întrebări despre vaccinul antigripal
7 întrebări despre vaccinul antigripal
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”