Ce alimente comune la micul dejun cresc colesterolul. Nu e vorba despre ouă

Ouăle au fost mult timp blamate pentru creșterea colesterolului „rău”, însă un nou studiu contrazice mitul: adevărații vinovați sunt baconul și cârnații. Cercetătorii arată că ouăle, consumate într-o dietă săracă în grăsimi saturate, pot fi chiar benefice pentru inimă.
  • Publicat:
Ce alimente comune la micul dejun cresc colesterolul. Nu e vorba despre ouă
Ce alimente comune la micul dejun cresc colesterolul. Nu e vorba despre ouă

Multă vreme, ouăle au fost acuzate că ridică nivelul de colesterol „rău” (LDL), crescând astfel riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale. Însă un nou studiu realizat de Universitatea din Australia de Sud vine cu concluzii surprinzătoare: ouăle nu sunt deloc vinovate – adevărații „dușmani” ai inimii se află în altă parte, chiar în farfurie.

Oul, nevinovatul din farfurie

Cercetătorii australieni au descoperit că nu colesterolul din ouă este problema, ci grăsimile saturate din alte alimente consumate frecvent la micul dejun, precum baconul și cârnații. De fapt, studiul a arătat că două ouă pe zi, consumate ca parte a unei diete sărace în grăsimi saturate, pot reduce nivelul colesterolului LDL.

Profesorul Jon Buckley, coordonatorul studiului, susține: „Ouăle sunt unice – au un conținut ridicat de colesterol, dar foarte scăzut în grăsimi saturate. Tocmai colesterolul lor a fost motivul pentru care au fost puse sub semnul întrebării în dietele sănătoase. În realitate, ceea ce determină creșterea colesterolului este grăsimea saturată, nu ouăle în sine.”

Vinovații reali: baconul și cârnații

Concluzia cercetătorilor este clară: nu ouăle sunt periculoase pentru inimă, ci acele alimente procesate bogate în grăsimi saturate care le însoțesc adesea la micul dejun. „Am oferit dovezi tari, fierte bine, în apărarea oului umil”, a glumit profesorul Buckley.

Așadar, dacă îți începi ziua cu ouă, ești pe drumul cel bun – dar fii atent la garnituri: baconul crocant și cârnații aromați pot fi cei care îți sabotează sănătatea cardiovasculară.

Ce recomandă specialiștii?

Fundația Britanică a Inimii recomandă adoptarea unei diete echilibrate, axate pe:

  • fructe și legume proaspete,

  • leguminoase (fasole, linte, năut),

  • cereale integrale,

  • pește,

  • nuci și semințe.

O astfel de alimentație contribuie la reducerea colesterolului și la menținerea unei inimi sănătoase pe termen lung.

Ouăle nu sunt inamicul – baconul și cârnații sunt adevărata problemă când vine vorba de colesterol crescut. Alege inteligent și bucură-te de un mic dejun gustos și prietenos cu inima ta!

Sursa: express.co.uk

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Daiana Matei - Redactor
Daiana Matei este o jurnalistă cu o experiență solidă în domeniul entertainmentului, activând din 2016 în presa românească. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București și deține un masterat în Managementul Instituțiilor Mass-Media. Daiana Matei ...
citește mai mult