Care sunt cauzele și simptomele durerilor articulare și cum se tratează acestea (P)

  • Publicat:
Care sunt cauzele și simptomele durerilor articulare și cum se tratează acestea (P)

Articulațiile sunt țesuturile conjunctive care permit mișcarea corpului, interconectând două sau mai multe oase. Durerile de articulații sunt manifestări frecvente, ale căror cauze variază de la traumatisme mecanice, la apariția unor afecțiuni ale articulațiilor. Acestea se diferențiază în funcție de intensitate și de recurența manifestării.

Cuprins:

  • De ce dor articulațiile? Cauze și factori de risc pentru apariția durerilor articulare
  • Alte simptome asociate durerilor de articulații
  • Diagnosticarea afecțiunilor care se manifestă prin dureri articulare
  • Cum previi apariția durerilor articulare
  • Tratamente pentru durerea articulațiilor
  • Ce complicații pot rezulta în urma netratării durerilor articulare

Sistemul articular cuprinde aproximativ 360 de articulații, care se împart astfel:

  • 86 de articulații la nivelul craniului
  • 76 de articulații ale coloanei vertebrale și pelvisului
  • 66 de articulații ale toracelui
  • Câte 36 de articulații la nivelul fiecărei mâini;
  • Câte 31 de articulații la nivelul fiecărui picior;
  • 6 articulații ale gâtului.

Sistemul articular este cel care facilitează locomoția și susține alte sistemele osos și muscular. Rolul articulațiilor este, așadar, acela de a susține locomoția.

Conform unui raport CDC (Centers of Disease Control and Prevention), unul din patru adulți suferă de dureri articulare în Statele Unite ale Americii. Raportul Național al Stării de Sănătate a Populației, publicat în 2019, menționează, de asemenea, numărul anual al diagnosticelor de osteoartrită, raportat la 100.000 de locuitori: 312 în 2017, 317 în 2018, respectiv 323 în 2019.

Astfel de dureri sunt frecvente, mai ales pe măsura înaintării în vârstă. În cele ce urmează, vom vorbi despre cauzele durerilor articulare, despre simptomele care le însoțesc și afecțiunile asociate, despre factorii de risc pentru apariția durerilor de articulații, dar și despre tratamentele alopate și terapiile complementare pentru astfel de manifestări:

De ce dor articulațiile? Cauze și factori de risc pentru apariția durerilor articulare

Durerea la nivelul articulațiilor este o problemă des întâlnită, care poate avea cauze diferite. De regulă, aceasta apare ca rezultat al accidentării sau ca simptom al artritei. În rândul persoanelor în vârstă, durerea articulațiilor poate indica un diagnostic al osteoartritei și poate afecta o singură articulație sau mai multe.

Cauzele durerilor articulare

  • Durerea de genunchi este una dintre cele mai frecvente, deoarece această articulație este foarte vulnerabilă, având funcția de a susține greutatea întregului corp. Durerile de genunchi nu indică întotdeauna o problemă a articulației, astfel că un diagnostic corect poate fi pus doar de către medicul specialist.
  • Inflamația la nivelul căptușelii articulare (membranei sinoviale) – dacă ai suferit recent un traumatism și articulația începe să doară, stratul subțire al țesutului care o căptușește ar putea fi inflamat. Această afecțiune poartă numele de sinovită traumatică și nu provoacă, de regulă, senzația de căldură sau înroșirea zonei afectate.
  • Guta sau pseudoguta – dacă pielea din dreptul articulației se încălzește și înroșește, iar durerea revine în mod repetat, este posibil ca motivul să fie guta sau pseudoguta. Guta afectează, de regulă, articulația degetului mare, înainte de a le afecta pe celelalte. Diagnosticarea timpurie și administrarea unui tratament eficient pot împiedica reapariția durerilor articulare cauzate de gută, dar și a altor complicații precum imobilizarea articulațiilor. Pseudoguta este o afecțiune similară, dar care afectează într-o primă etapă articulațiile genunchiului. Acumularea de cristale (pirofosfat de calciu) la nivelul articulațiilor poate duce la deteriorarea cartilajului din spatele genunchiului afectat, este foarte dureroasă mai ales la mișcări precum coborârea și, deși cauzele apariției sale nu sunt pe deplin cunoscute, se crede că poate fi vorba despre suprasolicitarea genunchiului afectat.
  • Sângerările situate la nivelul cavității articulare – dacă ai suferit recent un traumatism la genunchi, precum entorsa sau fracturarea unei articulații, o astfel de accidentare poate provoca sângerări la nivelul articulației. Această afecțiune este cunoscută drept hemartroză, iar un alt factor de risc pentru apariția sa este reprezentat de administrarea anticoagulantelor. Simptomele hemartrozei pot include umflarea genunchiului, senzația de căldură la nivelul articulației, senzația de rigiditate și învinețirea genunchiului.
  • Osteoartrita este o afecțiune care apare, de regulă, după vârsta de 40 de ani și se manifestă prin dureri la nivelul articulațiilor mâinilor și al brațelor, dar și în zona șoldurilor și a genunchilor.
  • Artrita sau poliartrita reumatoidă se manifestă prin dureri ale articulațiilor afectate și slăbite, prin inflamații și prin acumularea de lichid la nivelul articulațiilor.
  • Artrita reactivă/ Sindromul Reiter – este o afecțiune care apare ca urmare a unei infecții și afectează cu precădere adulții tineri.
  • Artrita psoriazică este un tip de artrită care afectează una din cinci persoane care suferă de psoriazis.
  • Boala Osgood-Schlatter provoacă inflamație și sensibilitate la nivelul osului bombat (apofiza tibială anterioară) situat sub rotulă.
  • Artrita septică este o afecțiune care provoacă durerea, inflamarea și senzația de căldură la nivelul articulației, punând în pericol mobilitatea și provocând creșterea temperaturii corporale.
  • Hemofilia este o afecțiune ereditară, care afectează coagularea sângelui. O posibilă hemoragie internă poate să inducă presiune la nivelul articulațiilor, conducând la apariția durerii.
  • Necroza avasculară – această afecțiune se manifestă prin descompunerea materiei osoase, din cauza lipsei aportului de sânge la nivel osos.
  • Dislocarea articulară repetată poate provoca, de asemenea, dureri articulare intermitente.
  • Artrita Lyme și Artrita tuberculoasă – bacteriile specifice bolii Lyme și tuberculozei pot pătrunde în țesutul articular, provocând inflamații și durere.
  • Sindromul Felty este o complicație a artritei reumatoide care apare în cazuri foarte rare, în asociere cu diagnosticul de splenomegalie (splină mărită) și cu numărul redus al celulelor albe (neutrofile) din sânge.
  • Spondilita anchilozantă se manifestă prin inflamația îndelungată la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale, asociată uneori și cu dureri la nivelul pelvisului, al umerilor și al șoldurilor.

Alte posibile cauze ale durerilor articulare mai sunt și infecțiile tropicale și anumite tipuri de cancer. Prin dureri articulare se mai pot manifesta și osteoporoza, fibromialgia, condromalacia de rotulă, hepatita, gripa, afecțiunile autoimune așa cum sunt lupus sau psoriazis, sarcoidoza, rahitismul, dar și formele de reumatism local, așa cum sunt bursita sau tendinita. Există persoane care acuză dureri articulare la schimbarea condițiilor meteorologice, iar studiile confirmă această ipoteză prin influența pe care o au diferențele de presiune și de temperatură asupra articulațiilor.

Factori de risc pentru apariția durerii la nivelul articulațiilor

Pe lângă afecțiunile și traumatismele care pot provoca dureri articulare, există și o serie de predispoziții pentru astfel de manifestări:

  • Suprasolicitarea fizică – sportivii profesioniști sunt mai expuși riscului apariției durerilor articulare, tocmai pentru că sunt predispuși la accidentări care traumatizează articulațiile.
  • Obezitatea – articulațiile, în special cele de la nivelul genunchilor, au de suferit atunci când sunt suprasolicitate din cauza surplusului de kilograme.
  • Înaintarea în vârstă – persoanele cu vârste de peste 50 de ani suferă adesea din cauza durerilor articulare, deoarece producția de colagen endogen scade odată cu înaintarea în vârstă, iar integritatea articulațiilor are de suferit din această cauză.
  • Sexul – durerile articulare sunt mai frecvente în cazul femeilor, deoarece acestea sunt predispuse la apariția mai multor afecțiuni osteoarticulare.
  • Istoricul medical – malformațiile genetice, cartilajele afectate și afecțiunile sistemului osos se pot manifesta, adesea, prin dureri la nivelul articulațiilor.
  • Factorii genetici – există o predispoziție genetică pentru durerile articulare, precum și pentru dezvoltarea unor afecțiuni precum osteoartrita sau poliartrita reumatoidă.

Alte simptome asociate durerilor de articulații

Înainte să vorbim despre simptomele durerilor articulare, este important să cunoști câteva lucruri despre articulații și despre durerea manifestată la nivelul acestora, care se clasifică în două categorii mari: artralgie – durerea non-inflamatorie (mecanică) a articulațiilor și artrita – durerea articulațiilor care are cauze inflamatorii.

Tipuri de articulații

Articulațiile corpului uman se împart în trei categorii distincte:

  • Diartrozele sau articulațiile sinoviale sunt acele articulații mobile care unesc oasele lungi ale corpului. Cavitatea acestor articulații conține lichid sinovial care facilitează mișcarea. Diartrozele au câteva subtipuri: din punct de vedere morfologic, se clasifică în simple, compuse și complexe; din perspectiva formei suprafețelor articulare, diartrozele pot fi plane, sferoidale, de tip balama, elipsoide, bicondiliene, selare si de tip pivot; în funcție de numărul axelor pe care le pun în mișcare, articulațiile sinoviale pot fi uniaxiale, biaxiale, triaxiale și poliaxiale.
  • Sinartrozele sunt articulații imobile, fibroase sau cartilaginoase. Acestea se subclasifică în sinostoze, sincondroze și sindesmoze.
  • Gomfozele sunt articulațiile imobile poziționate la nivelul alveolelor dentare.

Afecțiuni ce se manifestă prin dureri articulare

Durerile articulare cauzate de afecțiuni frecvente precum artroza se poziționează adesea în zonele cervicală și lombară, la nivelul genunchilor și al șoldurilor, dar și la nivelul articulațiilor degetelor de la mâini și picioare.

Durerea de genunchi este una dintre cele mai frecvente, urmată îndeaproape de durerile de șolduri și umeri. Durerile de articulații se pot instala însă în orice zonă a corpului unde există țesut articular. Durerile severe de articulații impun administrarea unui tratament alopat, de cele mai multe ori, pe care îl poate recomanda doar medicul specialist, în urma unei examinări și a diagnosticării.

Diagnosticarea afecțiunilor care se manifestă prin dureri articulare

Consultul

Există o serie de metode pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor articulare. Primul pas al procesului este descrierea istoricului medical și a simptomelor. În această etapă, medicul te va întreba unde este localizată durerea articulară, cât de intensă este, în ce context se agravează și când devine mai blândă? Totodată, medicul va pune și întrebări legate de istoricul medical al familiei tale, pentru că anumite afecțiuni, așa cum este artrita psoriazică, pot fi ereditare.

Anunță-ți medicul dacă durerea articulațiilor este asociată și cu simptome precum febra, oboseala, scăderea bruscă în greutate, dar și dacă ai trecut recent prin experiențe traumatizante, intervenții chirurgicale sau infecții virale. Descrierea simptomelor și a contextului pot contribui la restrângerea posibilităților de diagnostic.

Testele de laborator

Pentru diagnosticarea anumitor afecțiuni sistemice care pot provoca dureri de articulații, medicul îți poate recomanda un set de analize de sânge, pentru identificarea infecțiilor, a markerilor inflamatori, a anticorpilor, dar și pentru măsurarea nivelului acidului uric. În funcție de rezultatul testelor de sânge, medicul poate stabili dacă durerea articulațiilor este asociată unei infecții, unei afecțiuni autoimune sau altei maladii.

Imagistica

Testele de imagistică pot confirma sau invalida un posibil diagnostic. De aceea, radiografiile pot fi necesare pentru depistarea osteoartritei, așa cum sunt eroziunile la nivelul oaselor sau îngustarea spațiului dintre articulații.

Alte metode pentru diagnosticarea durerilor articulare

Artrocenteza (puncția articulară) se practică pentru analiza la microscop a lichidului sinovial. Prin această metodă, se poate observa agentul patogen care provoacă infecții. Pe lângă aceasta, medicul poate sugera și o biopsie sinovială, pentru a stabili un diagnostic precis.

În unele cazuri, durerile articulare pot avea și alte cauze decât afecțiunile sistemului articular, cum ar fi tendinita, spasmele musculare, fracturile osoase sau tumorile situate la nivelul oaselor. În astfel de situații, un diagnostic diferențial și programarea la mai mulți specialiști pot fi necesare.

Cum previi apariția durerilor articulare

Există o serie de acțiuni pe care le poți face pentru a preveni instalarea durerilor de articulații:

  • Menține-ți greutatea – surplusul de kilograme poate pune o presiune suplimentară, provocând dureri la nivelul articulațiilor genunchilor, șoldurilor și picioarelor. O masă corporală echilibrată în raport cu înălțimea ta poate preveni astfel de dureri. În plus, în acest fel îți vei îmbunătăți mobilitatea.
  • Fă mișcare – antrenamentele fizice ușoare, desfășurate cu regularitate, te pot ajuta să îți ții sub control greutatea corporală, să menții mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor și să ai mușchi mai puternici, care să le ofere articulațiilor sprijinul necesar. Mersul pe jos, ciclismul sau înotul sunt astfel de activități.
  • Stăpânește câteva tehnici de meditație – meditația și tehnicile de relaxare pot preveni durerea, reducând stresul și, implicit, inflamația. Poți combina meditația cu activități fizice precum yoga sau tai chi, dar și cu tehnici de respirație și exerciții ușoare, pentru efecte optime.
  • Mănâncă sănătos – un regim alimentar bogat în fructe proaspete, legume și alimente integrale îți poate susține sistemul imunitar și starea generală de sănătate. Antioxidanții prezenți în astfel de alimente pot contribui la echilibrarea răspunsului inflamator, prin scăderea radicalilor liberi. La polul opus, carnea roșie, alimentele procesate, grăsimile saturate și zahărul sau sarea consumate în exces pot agrava simptomele inflamației și durerile articulare.
  • Bucură-te de un masaj – nu doar că îți va da o stare de bine, dar te va și ajuta să scapi de durere și disconfort. Deși nu este un tratament în sine, poate furniza o serie de beneficii indirecte, precum reducerea stresului.
  • Include în alimentație ingrediente cu proprietăți antiinflamatoare sau discută cu medicul tău despre suplimentele alimentare dedicate suportului organismului în durerile articulare. Curcuminul, de exemplu, poate fi folosit pentru a condimenta preparatele preferate, pe când suplimentele care conțin ginkgo biloba, busuioc, piper roșu, scorțișoară sau alte ingrediente derivate din plante, cu proprietăți antiinflamatoare, pot contribui la menținerea sănătății sistemului articular.

Tratamente pentru durerea articulațiilor

Tratamentele alopate pentru durerile articulare vor varia, în funcție de cauzele acestora. În cele mai multe cazuri, medicul va recomanda administrarea unor medicamente analgezice, pentru reducerea durerii. Totodată, tratamentul poate include antiinflamatoare nesteroidiene, dar și corticosteroizi sau medicamente antireumatice.

Dacă durerea este provocată de o infecție, medicul îți va prescrie antibiotice, antifungice sau antivirale, pentru a reduce și gestiona simptomele. Atunci când durerea articulară se datorează unui traumatism sau artritei, medicul poate recomanda terapiile fizice de recuperare. Iar în cazurile severe, este posibilă chiar și intervenția chirurgicală.

Ce complicații pot rezulta în urma netratării durerilor articulare

Durerile articulare pot indica apariția unei afecțiuni mai mult sau mai puțin severe. Acestea trebuie monitorizate, încă de la primele simptome, de către medicul specialist, diagnosticate corect și tratate în funcție de cauzele lor.

Amânarea tratamentului poate duce la complicații și afecta calitatea vieții, mai ales în cazul afecțiunilor degenerative, așa cum este artrita. Riscurile includ pierderea mobilității și dezvoltarea unei eventuale dizabilități fizice.

Apelează la un medic specialist dacă:

  • Suferi de inflamații, rigiditate sau dureri la nivelul articulațiilor și simptomele persistă mai mult de două săptămâni;
  • Observi agravarea simptomelor de durere și inflamație la nivelul unei articulații;
  • Constați că mobilitatea unei articulații este afectată;
  • Te confrunți cu dureri inopinate, care îți periclitează mobilitatea și flexibilitatea.

În concluzie, durerile articulațiilor pot avea legătură cu traumatisme sau afecțiuni ce se pot agrava în timp, dacă nu sunt tratate. Stilul de viață sănătos, caracterizat printr-o alimentație echilibrată, antrenamente fizice ușoare, menținerea greutății corporale și evitarea unor obiceiuri precum fumatul te pot ajuta să susții sănătatea sistemului articular și să limitezi durerile de articulații. Suplimentar, poți apela la ingrediente renumite pentru echilibrarea răspunsului inflamator și a durerii sau la suplimente alimentare cu ingrediente active, care sprijină sănătatea articulațiilor.

Foto: Pexels

Resurse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân