Boala pentru care toate femeile au risc. Mai ales dacă nu au copii sau au născut după 30 de ani

Pe măsură ce înaintăm în vârstă prezentăm un risc mai mare de a ne îmbolnăvi. Iată ce boală riscă femeile din întreaga lume mai ales dacă nu au copii sau au devenit mame după 30 de ani.
Boala pentru care toate femeile au risc. Mai ales dacă nu au copii sau au născut după 30 de ani
Prof. Dr. Șerban Negru, medic onclolog, foto: arhivă

Prof. Dr. Șerban Negru, medic oncolog, răspunde la întrebări despre cancerul de sân triplu negativ, o formă agresivă a cancerului de sân. Iată prin ce se deosebește acest tip de cancer de sân care nu răspunde la tratamentul hormonal.

 

CSÎD: Care este boala ce amenință femeile indiferent de zona geografică din care provin?

Prof. Dr. Șerban Negru: La nivel mondial, cancerul de sân este cea mai frecventă neoplazie în rândul femeilor. Toate femeile sunt predispuse să dezvolte cancer mamar în general. Toate femeile, pe măsură ce avansează în vârstă dezvoltă mai frecvent cancerul mamar. Există o statistică care spune că riscul de cancer mamar se dublează la fiecare decadă de viață, până la menopauză și în continuare crește și după aceea.

CSÎD: Cine intră în categoria de risc pentru cancerul la sân?

Prof. Dr. Șerban Negru: există o categorie mai frecvent afectată și acesta este motivul pentru care noi constatăm o creștere continuă a incidenței cancerului mamar pentru că afectează în special femeile care nu au născut sau cele care au născut după 30 de ani.

Cu ce se deosebește cancerul de sân triplu negativ?

CSÎD: Ce este cancerul de sân triplu negativ?

Prof. Dr. Șerban Negru: Majoritatea cancerelor mamare au receptori hormonali. Atunci răspund la hormono-terapie și sunt mai controlabile din acest punct de vedere. Din păcate, o proporție de 10-15% din cancerele mamare sunt definite ca triplu negative, adică nu au niciun receptor hormonal și aici vorbim de receptorii de estrogen și progesteron și al treilea receptor care lipsește este HER2, care definește o subcategorie de cancere mamare, cele care răspund la un tratament împotriva acestui tip de receptor.

Cancerul de sân, ca să îi dăm o explicație simplă, este o definiție prin excludere, adică acele cancere care nu au anumite caracteristici. Receptorii de estrogen și progesteron sunt cei care dictează sensibilitatea la hormonoterapie. În momentul în care nu ai astfel de receptori, nu poți să folosești hormonoterapia.  Dintre toate cancerele de sân, cel triplu negativ este cel mai agresiv, cel mai greu de controlat, cel mai greu de tratat.

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani